Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Borne

Rookpotgooier uit Borne 'absoluut niet welkom' meer in Zandvoort

Rook oranje FOTO laura vinck via unsplash
Door het rookpotincident moest de kwalificatie tijdelijk stilgelegd worden.
Beeld: Archieffoto Laura Vinck / Unsplash

Of zijn actie juridisch een staartje krijgt, weet de 33-jarige man uit Borne, die zaterdag een rookpot op het circuit van Zandvoort gooide, nog niet. Zondag werd wel duidelijk dat de man niet meer welkom is bij de Dutch Grand Prix. Dat zei Robert van Overdijk, directeur van de Dutch Grand Prix, na afloop van de door Max Verstappen gewonnen race.

Kaartverkoop

"De man die de fakkel gooide is absoluut niet welkom, ook de komende jaren niet", aldus Van Overdijk. Een woordvoerder van de Grote Prijs van Nederland zegt dat de organisatie als promotor verantwoordelijk is voor de kaartverkoop. "Dus we hebben de mogelijkheid om deze persoon in de toekomst geen kaarten meer te verkopen."

Of de man ook een daadwerkelijk verbod krijgt, kon hij niet direct zeggen. Daarvoor verwees de Nederlandse organisatie naar de Formule 1 zelf. Die kon nog niet direct reageren.

“De straf moet wel in proportie blijven staan tot het vergrijp. Ergens is die man al genoeg gestraft.”

Jan Lammers

Sportief directeur Jan Lammers wilde ook nog niet zover gaan. Tegen het AD vertelde hij: "Je moet voorzichtig zijn met zulke rigoureuze maatregelen. De man is gearresteerd, zal vermoedelijk berecht worden. Hij is verwijderd van het circuit, en door iedere racefan ‘veroordeeld’. De straf moet wel in proportie blijven staan tot het vergrijp. Ergens is die man al genoeg gestraft. Dus om hem nu te bannen voor het leven…”

De burgemeester van Borne kon niet veel waardering opbrengen voor de actie van z'n plaatsgenoot getuige deze tweet:

Zaak later behandeld

Door het rookpotincident moest de kwalificatie tijdelijk stilgelegd worden. Later werd de 33-jarige Bornenaar als verdachte aangehouden. Hij is zaterdagavond naar huis gestuurd, maar blijft verdachte. Zijn zaak wordt later behandeld.

De politie hield ook nog een andere man aan voor het gooien van een rookpot op het terrein rond het circuit. De 40-jarige man uit Epe werd ook gearresteerd en mocht na verhoor weer naar huis. Hij blijft ook verdachte.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.