Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Formule 1-auto over Van Heekplein scheuren: ‘We hebben Zandvoort naar Enschede gehaald’

Voor wie niet naar het circuit in Zandvoort gaat voor de Grand Prix eind deze maand, was op zondag de Super Racing Day in Enschede. Het Van Heekplein is omgetoverd tot een heus paradijs voor kleine raceliefhebbers. Het evenement is voor het eerst in Enschede en het maakt misschien wel intrede als nieuw, jaarlijks evenement.

Zo snel mogelijk banden wisselen net als bij een Formule 1 pitstop of in een echte F1-auto racen met simulator op het Van Heekplein. De kartbaan voor kinderen is misschien wel de populairste activiteit: “Ik wou de hele tijd proberen in te halen en dat ging de steeds mis”, zegt een klein, blond jochie die net voor het eerst van zijn leven heeft gekart.

Zandvoort naar Enschede gehaald

“Zandvoort is natuurlijk heel ver weg, we dachten dat moeten we naar Enschede halen”, zegt organisator van de zondagmarkt Robin Hollander. Hij organiseert evenementen voor koopzondagen in Enschede. Super Racing Day is vooral gericht op kinderen. “We hebben dit evenement speciaal in de vakantieperiode georganiseerd. Er is veel te doen voor kinderen en dat is de bedoeling van vandaag.” Verder waren er ook oldtimers, luxe Ferrari’s en een echte rally auto te bewonderen.

Reactietraining net als F1 coureur

Op het Van Heekplein konden mensen hun reactievermogen testen op dezelfde manier als een F1 coureur dat doet. Dat gebeurt met een zogeheten Batak Reactietrainer. Binnen dertig seconden moeten mensen zo vaak mogelijk op de acht knoppen drukken die om beurten oplichten, een soort van Wack-A-Mole. Eén man lukt het om op 28 keer op de knoppen te drukken. Is dat een goede score? “Voor de eerste keer is het een gemiddelde score. Hij kan het zeker weten beter”, verzekerd Aline Knöpke van Cars And Stars Events uit Losser. “Een gemiddelde score van een F1 coureur is 65 en Max Verstappen haalt zelfs de 70.”

20230813 Batak Test Enschede
Het Batak Reactie Bord dat F1-coureurs ook gebruiken om hun reactievermogen te trainen
Beeld: 1Twente

Volgend jaar weer?

Organisator van de zondagmarkt Robin Hollander is te spreken over de Super Racing Day: “Elke koopzondag organiseren wij evenementen. Dit is de grootste van het jaar. We zijn positief verrast door het aantal mensen dat erop afkomt. We hopen dat deze volgend jaar nog een keer gaat plaats vinden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.