Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ligt het nieuwe zwembad in Enschede nog wel op schema? Stijging kosten lijkt onvermijdelijk

Zwembad sportaal impressie 1
Een impressie van het nieuwe zwembad op Het Diekman, naast het huidige buitenbad.
Beeld: Sportaal

Ook het beoogde nieuwe zwembad op Het Diekman in Enschede zal niet ontkomen aan de stijgende bouw- en energiekosten. Dat antwoordt de gemeente desgevraagd op vragen van 1Twente. Het overdekte zwembad, dat het huidige Aquadrome in 2024 moet vervangen, past bovendien niet in de huidige bouw- en functievoorschriften, waardoor er een nieuw bestemmingsplan nodig is. Gaat alles nog volgens planning? En kan de beloofde renovatie van zwembad De Brug in Glanerbrug nog doorgaan? Het CDA vraagt het college om opheldering.

Het subtropische recreatiezwembad Aquadrome aan de J.J. van Deinselaan is aan het einde van zijn Latijn. Het bad heeft al jaren te kampen met gebreken en daarbij behorende hoge reparatiekosten. Na jaren van soebatten ging de gemeenteraad in de zomer van vorig jaar akkoord met de bouw van een nieuw zwembad bestaande uit een wedstrijdbad (8 banen x 25 meter) en een instructiebad (5 banen x 25 meter). Zonder recreatiefunctie dus. Zodra het nieuwe bad is gebouwd, worden het recreatiebad en het instructiebad van het huidige Aquadrome gesloopt. Die planning is voorzien voor 2024.

Zwembad past niet in huidig plan

Het oude zwembad slopen en er een nieuw zwembad voor terugbouwen. Hoewel het klinkt als een formaliteit, valt dat in de praktijk nog tegen. Het nieuwe zwembad blijkt namelijk niet volledig in het bouwvlak van het huidige bestemmingsplan te passen. En de regels schrijven voor dat buiten een bouwvlak niet gebouwd mag worden.

Ook moet de functieomschrijving van het perceel worden aangepast. Volgens de huidige plannen is er op de locatie van het nieuwe zwembad alleen een 'openluchtzwembad' mogelijk. Op de toekomstige ligweide staan nu de gebouwen van Aquadrome en geldt de specifieke functie 'zwembad'. Om de bouw van het nieuwe zwembad mogelijk te maken, moeten de regels worden aangepast via een wijziging van het bestemmingsplan.

Zwembad sportaal impressie 1
Lees ook
Enschede staat 17 miljoen garant voor nieuw zwembad, recreatieve functie nog onzeker

Als de gemeenteraad goedkeuring verleent, wordt het nieuwe bestemmingsplan ter inzage gelegd. Dat proces duurt minstens zes weken. Als omwonenden of andere belanghebbenden een zienswijze indienen, kan het proces afhankelijk van eventuele rechtszaken tot wel een jaar duren. Hadden de gemeente en Sportaal deze noodzakelijke wijzigingen niet al een jaar geleden kunnen voorzien?

Zoektocht naar aannemer

Volgens de gemeente is bij het nieuwe zwembad voortdurend het proces gevolgd en gaat het slechts om 'de volgorde der dingen'. "In dit geval was er eerst planvorming over een voorlopig ontwerp, op basis daarvan volgde een raadsbesluit over garantstelling. Dat was de 'go' voor de opzet van een zwembad in deze vorm", aldus een gemeentewoordvoerder.

icon_main_info_white_glyph

Hoe zit het ook alweer?

Over een nieuw zwembad dat het ruim 30 jaar oude Aquadrome moet vervangen wordt al sinds 2017 gedebatteerd. Pas in de zomer van 2021 nam de gemeenteraad een besluit. De bouw van het nieuwe wedstrijdbad en sportbad kost in totaal 18,2 miljoen euro en ligt onder verantwoordelijkheid van het verzelfstandigde sportbedrijf Sportaal. De gemeente staat voor een bedrag van 17 miljoen euro garant. De bouw van het nieuwe bad (en de sloop van Aquadrome) zou in 2024 gereed moeten zijn. Het andere gemeentelijke zwembad, Het Slagman in Enschede-Noord, wordt in 2028 gesloten.

Eind 2021 verscheen er een definitief ontwerp van het nieuwe zwembad. "Dat definitieve ontwerp was 'pas' het sein voor het starten van de bestemmingsplanwijziging." Omdat het opstellen van een nieuw bestemmingsplan volgens de woordvoerder een doorlooptijd van negen maanden heeft, kan het zo zijn dat er nu pas een voorstel voor de gemeenteraad op tafel ligt. Als alles volgens plan verloopt (en er worden geen bezwaren ingediend) start eind 2022/begin 2023 een aanbestedingsprocedure voor een aannemer.

Stijgende kosten

Volgens de gemeente ligt het hele proces op schema. Op de specifieke vraag van 1Twente of dit betekent dat de sloop van Aquadrome en de opening van de nieuwbouw in 2024 zijn afgerond is echter geen antwoord gegeven. Raadslid Mart van Lagen (CDA) heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over het proces rondom de zwembaden in Enschede. Hij wil onder meer weten of het bestemmingsplan niet eerder in het proces gewijzigd had moeten worden. Ook is hij benieuwd of de bouw van het nieuwe zwembad nog wel binnen het budget past.

Lees verder onder de afbeelding

ENSCHEDE AQUADROME 1 20200610 COEN KRUKKERT
Het huidige recreatiezwembad Aquadrome wordt gesloopt zodra het nieuw te bouwen zwembad wordt geopend.
Beeld: Sportaal

Daarover zegt een gemeentewoordvoerder dat er nog veel onzeker is. Eerst moet er een aannemer worden gevonden die het zwembad wil bouwen. "Pas dan is bekend of het huidige bouwbudget (18,2 miljoen euro, red.) en het bedrag van de garantstelling (17 miljoen euro, red.) voldoende zijn voor de realisatie van de bouw." Maar dat de kosten zullen stijgen lijkt onvermijdelijk. "Ook al is het nieuwe zwembad gasloos en all-electric: uiteraard hebben we ook hier te maken met zowel stijgende bouwkosten als stijgende energielasten."

Is er genoeg geld voor De Brug?

De kostenstijgingen zullen niet alleen invloed hebben op de bouw van het nieuwe zwembad op Het Diekman, maar ook op de voorgenomen renovatie van De Brug in Glanerbrug. In het vlak voor de zomer gepresenteerde coalitieakkoord wordt een heropening van het zwembad beloofd. Er wordt een eenmalig bedrag van 2,2 miljoen euro vrijgemaakt om de verkiezingswens van het grensdorp in vervulling te laten gaan, mits de exploitatie volledig door een 'derde partij' wordt opgepakt.

De Brug screenshot
Lees ook
Zwembad in Glanerbrug al bijna 5 jaar dicht: zo ligt het bad erbij en dit moet er gebeuren

CDA-raadslid Mart van Lagen vraagt zich af of het budget met de huidige ontwikkelingen nog wel afdoende is, zonder dat er zekerheid is over de exploitatie. "Houdt het college er rekening mee dat hierdoor extra bijgesprongen moet worden in de exploitatie, waardoor er indirect toch sprake is van subsidiëring van De Brug?" Van Lagen vraagt zich af of in dat geval het geld niet beter besteed kan worden aan het ondersteunen van bestaande sportaccommodaties die te maken hebben met kostenstijgingen. Het college heeft drie weken de tijd om een antwoord te formuleren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.