Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose José Kooistra fietst in Irak geld bijeen voor vervolgde christenen

Het waren nogal wat 'eerstekeertjes' de afgelopen week voor José Kooistra-Schoenmaker (49). Voor de eerste keer vliegen, voor de eerste keer fietsen in Irak en voor de eerste keer op een sportieve manier geld inzamelen voor Open Doors, een stichting die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. Voor de Hengelose smaakt het beslist naar meer: "Het was bijzonder inspirerend en ik wil dit zeker vaker gaan doen in de toekomst."

Dominee

Kooistra en haar man Bennie Kooistra, dominee van Baptistengemeente 't Venster in Hengelo, steunen al jarenlang goede doelen van verschillende christelijke stichtingen. Dat doen ze door op regelmatige basis geld over te maken naar projecten in derdewereldlanden. "Nu wilde ik wel eens naar zo'n land toe. Zelf van dichtbij zien en voelen hoe christenen onder moeilijke omstandigheden iets van hun leven proberen te maken."

“Overal langs de route stonden jongeren om ons aan te moedigen. En niet eventjes, nee, de hele nacht lang.”

Genieten

Hoofddoel van haar trip naar Irak was een fietsmarathon van 120 kilometer in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 september. Met 26 anderen, vooral Nederlanders, fietste ze heel wat rondjes van vijf kilometer door heuvelachtig terrein. Na veertig rondjes hield de Hengelose het voor gezien: "Ik kreeg last van een infectie aan mijn teen, waardoor ik onmogelijk verder kon. Uiteindelijk ben ik wel tevreden. Het gaat immers niet om de afstand, maar om de beleving, het genieten. Dat heb ik volop gedaan. Overal langs de route stonden jongeren om ons aan te moedigen. En niet eventjes, nee, de hele nacht lang."

Artikel gaat verder onder de foto

Jose kooistra irak hengelo EIGENFOTO 3
Overdag werd er getraind bij temperaturen van 40 graden Celsius en hoger.
Beeld: Eigen foto

Lichtgevende paaltjes

Dat ze 's nachts fietsten was vanwege de temperaturen. Overdag ging het richting de 45 graden, maar 's nachts was het ook nog altijd boven de 25 graden. "Het was een goede keuze van de organisatie om de marathon 's nachts te rijden. We hadden allemaal verlichting op de fiets en onze helm en langs de route stonden lichtgevende paaltjes. We hebben wel een paar trainingsrondjes gedaan overdag, maar door de hitte was dat erg zwaar."

Sponsoren

José Kooistra wil absoluut vaker aan dergelijk marathons mee gaan doen, al was het alleen maar om christenen elders in de wereld een hart onder de riem te steken: "Het was vooral bijzonder om te zien hoe rotsvast het geloof van die mensen in god is, ondanks dat ze vaak als tweederangsburgers worden gezien."

Mensen die José met terugwerkende kracht willen sponsoren kunnen dat hier nog altijd doen.

Jose kooistra irak hengelo EIGENFOTO 2
José Kooistra (links) voor de start van haar 80 kilometer lange marathon.
Beeld: Eigen foto
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.