Verkeer
Stuur appje
Zoek

Glorieuze terugkeer van de braderie van Glanerbrug

Terug van weggeweest. En hoe. Ondanks het druilerige weer lokte de braderie van Glanerbrug tallozen uit hun huizen. De reacties op straat waren louter positief. Dit is Glanerbrug zoals het hoort.

Moeilijk te zeggen of het dorpsfestijn bij een stralende zon nog meer mensen had getrokken. Maar dat staat te bezien. Het was de grootste wens van de Glanerbrugse bevolking, na heropening van zwembad De Brug: de terugkeer van 'hun' braderie. En zij hebben laten zien dat hen dat menens is. Het was zondagmiddag meer dan gezellig druk op de Gronausestraat, die voor de gelegenheid was afgezet. Ondanks de regen.

Terug van weggeweest

De Glanerbrugse braderie was lang een begrip. Het dorpsfeest kende hoogtepunten in de jaren 80 van de vorige eeuw, maar stierf in de aanloop naar de eeuwwisseling een stille dood. In 2008 pakte een handvol ondernemers de draad weer op. Dat leverde twee edities op, daarna werd het andermaal stil.

'Dit komt uit het dorp zelf'

Dorpsraadvoorzitter Bert Siemeling schetste in 1Twente Vandaag een verschil met al die voorgaande edities, dat zomaar eens doorslaggevend kon zijn voor een eventueel voortbestaan. Waar in het verleden die ondernemers de braderie organiseerden, zit er nu een groep enthousiaste dorpelingen achter. "Dit komt uit het dorp zelf."

Braderie Galenerbrug 1 Ernst Bergboer
Regen of niet, de braderie van Glanerbrug werd goed bezocht
Beeld: Ernst Bergboer

Dat enthousiasme blijkt breed te leven. Bezoekers van het evenement zijn unaniem van mening dat de braderie van groot belang is voor het grensdorp. Termen als ‘saamhorigheid’ en - natuurlijk - ‘noaberschap’ vallen veelvuldig. Op tal van plekken, tussen de kraampjes en op straat, staan mensen lang met elkaar te kletsen. Regen of niet.

104 kramen

Ook aan de bezetting van de kramen valt af te lezen dat de herstart van het dorpsfeest op brede steun kan rekenen. Honderdvier verenigingen en ondernemers gaven acte de présence. Muziekvereniging Wilhelmina, korfbalvereniging ‘Ons Clubje’ en judovereniging Budokai gaven demonstraties. Er werd Glanerbrugs bier en likeur geschonken. De lokale brandweer knipte een sloopauto open en vormde die - wat later op de middag - om tot een cabriolet.

De droom van Glanerbrug

Bij de kraam van ‘De droom van Glanerbrug’ werden nog veel meer ideeën gedropt, bedoeld om de levendigheid van het dorp in de toekomst te behouden. Of - liever nog - te vergroten. “Er is hier veel verdwenen”, zei een echte Glanerbrugse met een chocoladeslof onder haar arm om van te watertanden. “Dat de braderie terug is, is heel belangrijk.”

20220916 Marc Oonk Bert Siemeling Ernst Bergboer 2022 09 16 170056 qcav
Lees ook
Brugger Festijn: na bijna 10 jaar keert het dorpsfeest van Glanerbrug dit weekend terug

Of er een vervolg komt, staat nog in de sterren geschreven. Maar aan het succes van deze hernieuwde opzet zal het niet liggen.

Braderie Glanerbrug 3 Ernst Bergboer
Verenigingen zijn vitaal voor een dorp als Glanerbrug - ze waren er zondagmiddag dan ook allemaal
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.