Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tolle Woche jojoot van Oktoberfest naar poëziewedstrijd: ʹWe zoeken verbinding tussen Nederland en Duitsland.‘

Een voorproefje van de Tolle Woche in Enschede, die van 1 tot en met 9 oktober wordt gehouden, heeft zondag op het Van Heekplein plaats met het Oktoberfest en op 30 september met de Schwule Vibes in Stonewall. Duitslandcoördinator René Bogaarts en zijn medewerkers pakken in de feestweek uit met veertien activiteiten. De jaarlijkse Woche richt zich op de relatie tussen Nederland en Duitsland. ʺWij zoeken verbinding tussen beide landen“, aldus Bogaarts.

De Duitslandcoördinator van de gemeente Enschede wil laten zien hoe druk Enschede met Duitsland is. Duitsers geven, zegt hij, jaarlijks 155 miljoen euro uit in Nederland. ʺZestien procent van de totale omzet in Enschede komt uit het oostelijke buurland. Er zijn heel veel Duitse studenten in Enschede“, aldus Bogaarts.

Aan de andere kant rijden veel Nederlanders naar Duitsland voor de boodschappen en om te fietsen. Voor Nederland is Duitsland de belangrijkste handelspartner. Dit geldt omgekeerd ook voor de Noordrijn-Westfalen. Daarom moet er in het grensgebied in werk en onderwijs worden geïnvesteerd, aldus de coördinator. Dit gebeurt onder andere door grensoverschrijdene stages.

Rene bogaarts
Duitsland Coördinator René Bogaarts van de gemeente Enschede organiseert Die Tolle Woche.
Beeld: Ernst Bergboer

Partnerstad

De Tolle Woche mag volgens Bogaarts nog meer gezamelijk worden. ʺDe Duitsers kunnen nog meer aansluiten.“ Toch ziet hij vooruitgang. ʺWij gaan meer met onze partnerstad Münster doen. Daar is nu ook een partnerstadvereniging opgericht. ʺ Dat initiatief moet wat hem betreft navolging krijgen in Enschede. De partnerstadvereniging is dit jaar al actief bij de Tolle Woche en houdt op 8 oktober een Nederlandse rondwandeling door Münster.

Highlights

Bogaarts noemt nog meer hoogtepunten. Bij de internationale poëziewedstrijd ʹNoaberschapʹ mogen inwoners uit de Euregio gedichten in het Nederlands, Duits, Nedersaksich of Platduits inzenden. Op 6 oktober discuteren jonge mensen uit Nederland en Duitsland bij het Young Europe event over thema’s als Europa, grensoverschrijdene politiek en duurzamheid. Duurzaamheid speelde volgens Bogaarts ook een rol bij het uitzetten van de grensoverschrijdende fietstour.

Verdere activiteiten en informaties vindt je op de website van Die Tolle Woche.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.