Verkeer
Stuur appje
Zoek

Caroline Lahdo (turnvereniging Renata): 'Onze kinderen kunnen na overname door HGV eindelijk weer op kamp'

RSV Renata stopt er mee. De Hengelose gymnastiekvereniging zag het aantal leden de afgelopen jaren dalen tot onder de honderd en had steeds meer moeite bij het vinden van trainers. Het goede nieuws is dat alle leden en veel trainers en andere vrijwilligers onderdak vinden bij collegavereniging HGV, dat daarmee tot boven de achthonderd leden groeit. En hierdoor kunnen de jongste leden van Renata eindelijk weer op kamp. Renata-voorzitter Caroline Lahdo sprak er op 30 september over in 1Twente Vandaag.

Dubbel

Een week eerder sprak 1Twente al met bestuurslid Tjitske Hans over dit onderwerp. Net als voor Lahdo is het voor Hans 'heel dubbel': natuurlijk vindt ze het jammer dat de club er na 65 jaar mee moet stoppen, maar ze zagen de bui bij Renata al jaren hangen en investeerden bijvoorbeeld al niet meer in nieuwe, rood-zwarte turnpakjes. Er staat echter veel moois tegenover, aldus Hans: "Mijn dochter kon jarenlang niet op kamp, omdat we als kleine vereniging geen activiteitencommissie meer hadden, maar nu we onder de vleugels van HGV vallen, gaat ze begin oktober voor het eerst in jaren weer op turnkamp. Je kunt je voorstellen dat ze dat fantastisch vindt!"

“Mijn dochter kon jarenlang niet op kamp, omdat we als kleine vereniging geen activiteitencommissie meer hadden.”

Wedstrijdturnen

Voor HGV zitten er óók positieve kanten aan de overname. De Hengelose Gymnastiekvereniging had nog geen wedstrijdturnen in haar aanbod en gaat dat vanaf nu, met dank aan Renata, wel aanbieden. Tjitske Hans: "Bij Renata konden leden al wel op alle mogelijke niveaus aan wedstrijden deelnemen en daarbij geldt het motto 'turnen doe je voor je plezier'."

Turncentrum Twente

Bij de derde Hengelose turnvereniging Turncentrum Twente (TCT) kunnen kinderen ook wedstrijden turnen, maar daar ligt de sportieve lat een stuk hoger, weet Tjitske Hans, wiens dochter daar een paar keer meetrainde: "Dan moet je vijf keer in de week drie uur turnen en moet je bijvoorbeeld kinderfeestjes laten schieten, als die samenvallen met de lestijden. Dat wilden we niet. Het moet wel leuk blijven."

HGV neemt alle lessen van Renata over op de locaties waar nu ook al gesport wordt. Alleen het onderdeel freerunning in de Slangenbeekhal komt in handen van TCT.

Breed aanbod

Waar Renata, dat ooit vijfhonderd leden telde, de afgelopen jaren het aantal leden zag dalen tot onder de honderd blijf HGV stabiel. Namens HGV laat bestuurslid Errol Herder weten: "We zijn, mede dankzij de overname, gegroeid tot ruim 800 leden en we zijn daarmee nu een van de grootste clubs van Hengelo. Ons aanbod turnen is heel groot, maar HGV geeft in ook les in negentien andere takken van sport. Denk aan acrobatiek, verschillende danssporten en skatehockey."

Apenkooi en shows

Het grote vrijwilligersteam van HGV wordt nu uitgebreid met de vrijwilligers van RSV Renata tot meer dan honderd. Zij verzorgen de lessen, maar organiseren ook veel evenementen, zoals het apenkooitoernooi en shows in het theater. Tjitske Hans: "Daarmee zijn ook de leden van Renata heel blij. We konden al jaren geen activiteiten organiseren, omdat we geen activiteitencomité meer hadden."

Afscheidsfeest

Één activiteit gaat het bestuur van Renata nog wel oppakken, weet Hans: "Er komt dit najaar natuurlijk nog wel een groot afscheidsfeest. Dan blikken we nog een keer met z'n allen terug op die 65 jaar dat Renata heeft bestaan." De bestuurskwaliteiten van Tjitske Hans hoeven overigens niet verloren te gaan: als de leden van de vernieuwde HGV ermee in stemmen, wil ze graag deel uitmaken van het bestuur van HGV. Datzelfde geldt voor enkele andere bestuursleden van Renata.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.