Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

SWB Hengelo luidt noodklok: 'Werknemers in problemen door energieprijzen'

Thermostat gb9c1b66f3 1920
"Feitelijk kunnen de meeste SWB'ers maar net rondkomen. Ook wonen zij vaak in slecht geïsoleerde huizen."
Beeld: Pixabay

Een grote groep mensen uit de samenleving ondervindt problemen door de stijgende energieprijzen. Dat geldt zeker ook voor medewerkers van de SWB Groep in Hengelo. Robin Posthumus, voorzitter van de ondernemingsraad, heeft om deze reden een brandbrief naar het college van B en W van Hengelo gestuurd: "We hebben het hier over mensen die vaak maar net kunnen rondkomen."

Minimumloon

Bij de SWB werken mensen die tussen een uitkering en een reguliere baan inzitten. Ze leven veelal van het minimumloon. De OR krijgt geluiden dat veel van de medewerkers moeite hebben om rond te komen door de stijgende prijzen. De overkoepelende organisatie Cedris heeft een brandbrief gestuurd naar verschillende gemeenten, waaronder Hengelo.

““De zwakste schouders dragen de zwaarste lasten.”

Slecht geïsoleerde huizen

Posthumus: "Deze mensen zijn afhankelijk van de Participatiewet en hebben vaak nauwelijks ruimte om te sparen. Feitelijk kunnen zij maar net rondkomen. Ook wonen zij vaak in slecht geïsoleerde huizen. Veelal hebben zij vooral hun werk als netwerk en zijn zij moeilijk in staat om klappen op te vangen in hun sociale netwerk. Bovendien hebben zij vaker moeite met lezen en schrijven en zijn zij minder digitaalvaardig."

Posthumus en z'n mede-OR-leden krijgen steeds meer signalen dat collega's verzoeken indienen voor een voorschot: "Als we rondvragen, blijkt dat velen nu al niet meer kunnen rondkomen. De zwakste schouders dragen ook in dit geval de zwaarste lasten. Wij maken ons grote zorgen", aldus Posthumus.

Hij vervolgt: "Onze directie kan nauwelijks iets doen. Zo is bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding in de CAO vastgelegd op 10 cent. Terwijl elke andere burger tenminste 19 cent per kilometer kan rekenen en dit zelfs naar 21 cent gaat."

'Hogere reiskostenvergoeding'

Posthumus hoopt dat Hengelo iets kan betekenen voor de werknemers, waarvan een groot deel binnen de gemeente woont: "Het zou al mooi zijn als de reiskostenvergoeding verhoogd wordt. Veel van onze medewerkers moeten namelijk nogal een stuk reizen", vertelt Posthumus.

De werknemers zitten al in een hoek waar het lastig uitkomen is en hun kansen worden er de komende jaren niet beter op, verwacht Posthumus: "We hebben wel uitstroom, maar die is vrijwel altijd naar de laagste loonschalen. Als mensen een reguliere baan krijgen, resulteert dat vaak in extra reistijd en daarmee hogere kosten en de gestegen kosten van levensonderhoud maken dat medewerkers zich noodgedwongen niet verder kunnen ontwikkelen of zich zelfs ziekmelden."

Antwoord college van B en W

Het college laat in een schriftelijke reactie aan de OR van de SWB Groep weten de zorgen over de gevolgen van de stijging van de kosten voor inwoners te delen: "Wij zijn echter van mening dat het aan SWB Groep als werkgever is uw brief inhoudelijk te beantwoorden en zo nodig een oplossing te zoeken."

De gemeente wijst Posthumus en co. wel nog op de regelingen, die de gemeente Hengelo heeft voor alle inwoners van Hengelo met een laag inkomen en daarmee 'waarschijnlijk ook voor een deel van de medewerkers waar u in uw brandbrief op doelt'. Dit zijn de energietoeslag, het kindpakket, het sport- en cultuurfonds, de collectieve ziektekostenverzekering, bijzondere bijstand en schuldhulpverlening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.