Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Terugkeer markt Enschede-Zuid naar oude stek loopt vertraging op: 'Dit jaar nog groen licht'

20220923 markt Enschede Zuid verhuist terug
Markt in Enschede-Zuid terug naar oude stek
Beeld: Markt Enschede-Zuid / Ernst Bergboer

Het had een feestje moeten worden, deze herfstvakantie. Maar de warenmarkt bij winkelcentrum Enschede-Zuid staat donderdag 'gewoon' op dezelfde plek als de afgelopen vier jaar. De terugkeer naar de oude plek, de parkeerplaats direct aan de noordzijde van het winkelcentrum, heeft vertraging opgelopen, omdat een vergunning langer op zich laat wachten.

"Het is heel jammer", vertelt marktvoorzitter Peter Reudink. "We hadden gehoopt snel weer terug te kunnen naar de oude plek. De herfstvakantie was daarvoor een mooi moment geweest, maar het proces rond de vergunning duurt toch wat langer dan we dachten. Er zitten nog wat haken en ogen aan, maar dat is op korte termijn opgelost. Dit jaar verwachten we nog groen licht en keren we op de oude locatie terug."

Afgelegen plekje

Van oudsher was de donderdagmarkt bij het winkelcentrum in Wesselerbrink altijd op de parkeerplaats aan de noordzijde, waar nu onder meer Domino's Pizza en Albert Heijn zijn gevestigd. Zo'n vier jaar geleden moest de markt vanwege de renovatie van het winkelcentrum verhuizen naar de parkeerplaats aan de overzijde van de Wesseler-Nering. Daarna kwam corona en hadden de marktkooplui wel iets anders aan hun hoofd dan de terugkeer naar de oude stek.

Hoewel de locatie van de warenmarkt de afgelopen jaren maar zo'n honderd meter van de oude plek verwijderd was, waren er de nodige bezwaren bij de marktkooplieden. De plek ligt simpelweg meer 'afgelegen' van de ingang van het winkelcentrum, dus zijn er minder toevallige passanten. Daarnaast moesten bezoekers van de markt eerst de drukke Wesseler-Nering oversteken, hetgeen volgens de marktondernemers niet zelden tot onveilige situaties leidde.

Winkeliers niet blij

Met de winter in aantocht leek de tijd dus rijp om weer pal voor de ingang van het winkelcentrum te houden. Volgens marktvoorzitter Peter Reudink is bijna alles in kannen en kruiken. Al klinken er vanuit de winkeliersvereniging van Winkelcentrum Zuid ook minder positieve geluiden. Om de markt op de oude plek te kunnen houden, wordt een stuk van de Wesseler-Nering elke week tussen 4.00 en 15.00 uur afgesloten. "En dat wordt vooral met laden en lossen een probleem gevonden. De laad- en losplek is volgens ons nog steeds bereikbaar, maar de vrachtwagens moeten op donderdag een andere route rijden.

Reudink zegt dat er nog gesprekken met de winkeliersvereniging worden gevoerd. In principe lijkt er weinig tegen de verhuizing in te brengen. De grond is van de gemeente Enschede, dus als die akkoord gaat kan de donderdagmarkt verplaatst worden. "Maar we willen er natuurlijk gewoon in goed overleg met elkaar uit komen."

20220923 markt Enschede Zuid verhuist terug
Lees ook
Markt in Enschede-Zuid terug naar oude stek: ‘We zaten in een neerwaartse spiraal’

Voorzitter Ron Bruinewoud van de winkeliersvereniging laat weten dat hij onaangenaam verrast was toen hij onlangs hoorde dat de markt deze herfstvakantie zou terugkeren naar de oude plek. "Al was het maar omdat we samen een mooie openingsactie hadden kunnen houden", zegt hij. Maar hij had ook meer communicatie verwacht, vanwege de afsluiting van de Wesseler-Nering. "Dat kan wat ons betreft echt niet. Het is een belangrijke straat voor vrachtwagens voor het laden en lossen die, als je hem afsluit, verandert in een doodlopende weg."

Onder voorwaarden is de terugkeer wat betreft de winkeliersvereniging wel mogelijk. Zo hebben ze graag dat de parkeerplaats na 14.00 uur weer te gebruiken is voor klanten. Maar toch opteert Bruinewoud ook voor een andere optie. "Ik heb altijd gezegd: verplaatst de kramen op de huidige locatie wat meer richting de fietsenrekken. Dan ontstaat er vanuit het voetpad bij de ingang van het winkelcentrum een doorgaande lijn richting de markt. Die is dan al zichtbaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.