Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Box vol liefde moet sterven van Enschedese ouderen draaglijker maken

Met de Box vol liefde willen Astrid Oldejans van zorggroep Manna en uitvaartbegeleider Nelleke Groenink van Memento aandacht besteden aan de laatste wensen van hun cliënten. De doos bevat verzorgende crèmes, aromatische geuren, vragenkaartjes en een luidspreker, allemaal ontworpen om de vijf zintuigen te stimuleren. ʺMet de box geven we instructies aan familieleden van stervenden over hoe die te prikkelen. ʺ, aldus Oldejans.

Zo kunnen de ouderen en hun familieleden onder meer gebruik maken van de fijne geurtjes in de box. Deze zorgen voor ontspanning voor de stervende die vaak onrustig wordt. ʺDat is natuurlijk prettig voor iedereen, speciaal voor de familie die bij de cliënt zit“, aldus Astrid Oldejans. Ze geeft aan dat iedereen op een eigen manier gerustgesteld wil worden.

Rustgevende geluiden

Andere bewoners ontspannen zich vooral met muziek. Ze kunnen rustgevende geluiden horen via een luidspreker die ook in de box zit. Oldejans en Nelleker hebben zelfs twee playlists samengesteld voor hun cliënten. Eén met religieuze muziek en één zonder. Als bewoners of hun familieleden individuele muziekvoorkeuren hebben, kunnen ze ook zelf via Bluetooth verbinding maken met de luidspreker.

Gesprekken

Verder zitten in de Box vol liefde diverse kaartjes met vragen die je kunt stellen aan de bewoners. Om een waardevol en intensief gesprek te hebben met de stervende, liggen er vragen klaar als: ʹWat is je kostbaarste bezit?ʹ of ʹWat is het belangrijkste dat je anderen wil meegeven?ʹ

Niet iedereen is in staat om actief aan het gesprek deel te nemen. Oldejans geeft aan dat familieleden dan de vragen aan elkaar stellen en zo dierbare herinneringen ophalen aan het sterfbed van hun geliefde.

Handen invetten

Stervenden hebben soms last van een constant droog gevoel in de mond. Er zit een gel in de box om dat droge gevoel weg te nemen. Een handcrème moet verpleegsters of familieleden helpen om fysiek contact te leggen. Oldejans geeft aan dat het invetten van de handen cliënten het gevoel geven dat je er voor hen bent.

Verbinding

Het zoeken en versterken van de verbinding tussen de stervende en de overgebleven mensen is waar Oldejans en Groenink zich op willen richten. "De meeste familieleden hechten veel waarde aan het moment van afscheid nemen, omdat ze weer die verbinding met elkaar vinden. Die verbinding willen wij actief weer met elkaar leggenʺ, aldus uitvaartbegeleider Groenink. De box is daarom ook symbolisch voorzien van twee handen die elkaar de hand reiken.

Het idee voor deze speciale doos kwam van Oldejans. Zij wil bewoners van Manna helpen om hun wensen en behoeften in hun laatste levensfase te vervullen. De bijzondere uitstraling van de doos kwam tot stand in samenwerking met Memento van Nelleke Groenink.

20220923 Box vol liefde foto box Zorggroep Manna
De buitenkant van de boxen
Beeld: Zorggroep Manna

Boxen voor de thuiszorg

Van de box heeft tot nu toe nog niemand gebruik gemaakt. Oldejans en Groeninks hebben hun product onlangs aan hun collega’s gepresenteerd en met succes: de doos werd enthousiast ontvangen. Twee boxen staan klaar voor gebruik in de Cypressenhof en de Wingerd van Manna. Ook Memento heeft een box. Zonodig breiden Oldejans en Groeninks het project zeker uit. Hun collega’s zijn al bezig de Box vol liefde klaar te maken voor de Thuiszorg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.