Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Spoeddebat om 'eng' verzoek in Enschede: mag belastingkantoor huis- en keukenfoto's opeisen?

Velve Lindenhof gemeente Enschede
Onder meer eigenaren van woningen in de wijk Velve-Lindenhof kregen van GBTwente het verzoek om foto's van de binnenkant van hun huis op te sturen.
Beeld: Gemeente Enschede

Of je even elf foto's wil aanleveren van de keuken, badkamer en andere woonruimten. Voorzien van de nodige informatie, om de woningwaarde te bepalen. Als het aan D66 en PVV ligt gaat dit verzoek, dat een deel van de Enschedese woningeigenaren van het Gemeentelijke Belastingkantoor Twente deze maand op de deurmat kreeg, alle perken te buiten. En daarom willen ze maandagavond nog weten wat het college gaat doen om de privacy van inwoners te waarborgen.

Het opvallende verzoek van GBTwente werd begin deze maand verstuurd aan tal van woningeigenaren. Een artikel in dagblad Tubantia leidde tot een stortvloed aan verontwaardigde reacties. Van inwoners, maar dus ook van lokale politici. Aanvankelijk stelde de PVV schriftelijke vragen over de kwestie, maar omdat van de aangeschreven woningeigenaren wordt verwacht dat zij vóór 30 oktober de foto's opsturen, heeft de partij samen met D66 gekozen voor een interpellatiedebat. Dat is een spoeddebat over een onderwerp dat los staat van de reguliere agenda van de raadsvergadering.

Landelijke pilot

Maar waarom moeten woningeigenaren ineens foto's van de binnenkant van hun woning maken? Op de website van GBTwente legt het belastingkantoor zelf uit dat er sprake is van een landelijke pilot, die in deze regio wordt uitgevoerd in de wijken Hogeland en Velve-Lindenhof in Enschede. Alleen de eigenaren van vrijstaande woningen en twee-onder-éénkappers in deze wijken hebben zo'n verzoek ontvangen.

'Om de WOZ-waarde van een woning te berekenen heeft GBTwente gegevens nodig van de buiten- én binnenkant van een woning', aldus het belastingkantoor. De WOZ-waarde wordt gebruikt bij de berekening van de onroerendezaakbelasting (ozb). 'Gegevens over de buitenzijde zijn bij ons bekend door bijvoorbeeld het bekijken van bouwtekeningen en (lucht-) foto’s. De gegevens van de binnenkant van een woning (bijv. de staat van de badkamer/keuken, onderhoud, etc. ) zijn lastiger te beoordelen. Hiervoor vragen wij de hulp van de inwoner.'

Privacy en bemoeienis

De werkwijze, ook al gaat het om een landelijke pilot, roept de nodige vragen op. In de eerste plaats over de privacy van bewoners. Het GBTwente beweert geen persoonsgegevens te verzamelen, maar "de brief die nu verstuurd is, is gekoppeld aan een adres met persoonsgegevens én een QR code. Daarmee zijn de foto’s dus naast woningen ook direct aan personen te koppelen", stelt D66-raadslid Maschja Baas. Ze wil weten wat de wettelijke basis is voor de 'verplichting' om de foto's aan te leveren en - indien de foto's van binnenshuis echt nodig worden geacht - wat dat betekent voor de betrouwbaarheid van eerdere WOZ-waardebepalingen.

PVV-fractieleider Hidde Heutink wil maandag van het college weten wat de concrete gevolgen zijn voor woningeigenaren die weigeren foto's in te sturen. "Vindt u het niet heel eng, dat de overheid inwoners praktisch dwingt om, zonder bijvoorbeeld een huiszoekingsbevel, een kijkje te laten nemen in hun woning?" Hij noemt dit het meest droevige dieptepunt van groeiende overheidsbemoeienis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.