Verkeer
Stuur appje
Zoek

"Bij de Hengelose verenigingen, dáár zit de kracht van het sociaal domein"

20211213 Manon Jonquière Armonia Ernst Bergboer
"Als je voor je sociale welzijn hulp nodig hebt, ga je naar Wijkracht, maar eigenlijk ben je dan al te laat."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Hengelose verenigingen hebben zo veel te bieden, maar nog te weinig Hengeloërs hebben daar weet van. Daarom zou Manon Jonquière, voorzitter van muziekvereniging Armonia graag zien dat er app of website komt waarop het volledige aanbod te lezen valt: "In deze tijd van vereenzaming is het een manier om mensen de deur uit te krijgen."

Jeu-de-boulen

"Stel je wilt op de maandagavond iets leuks doen buiten de deur, waar kijk je dan? Dat moet toch ergens te vinden zijn? Dat je intikt 'maandagavond' en bijvoorbeeld 'sport en spel' en je ziet dan dat je bij een vereniging kunt jeu-de-boulen of kaarten. Maar andersom moet ook kunnen: je tikt een bepaalde activiteit in en ziet in één oogopslag waar je die allemaal kunt beoefenen."

“Het is gewoon een kwestie van laden wat er al is. Ik heb nog geen rekensommetje gemaakt, maar het zal niet veel hoeven kosten.”

Hengelo Promotie

"We hebben natuurlijk de online agenda van Hengelo Promotie, maar dat is voor evenementen, voor eenmalige activiteiten. Ik pleit voor iets waar ook het structurele aanbod te vinden is. Of dat nu op cultureel, sportief of educatief gebied is, het kan alles zijn waarvoor mensen de deur uit zouden willen."

Goedkoop middel

Manon Jonquière is niet alleen voorzitter van Hengelo's grootste muziekvereniging Armonia ze is ook een vurig pleitbezorger van het rijke verenigingsleven van Hengelo. "Er valt daar nog zoveel meer moois uit te halen. Kijk, als je voor je sociale welzijn hulp nodig hebt ga je naar Wijkracht, maar eigenlijk ben je dan al te laat. Om mensen uit hun isolement te krijgen, moeten ze eerder geholpen worden en zo'n website of app is dan een heel mooi én goedkoop middel."

IMG 20200903 WA0005
Lees ook
Voorzitter Armonia maakt zich zorgen over toekomst verenigingen

Rekensommetje

Duur is het niet, het plannetje van Jonquière: "Het is gewoon een kwestie van laden wat er al is. Ik heb nog geen rekensommetje gemaakt, maar het zal niet veel hoeven kosten." Op 11 oktober stond Jonquière met haar idee op de motiemarkt in het Hengelose stadhuis. Maar liefst zes raadsfracties gingen een match met haar aan, een zevende vond het idee erg charmant, maar tekende niet. Dat ging om een BurgerBelangen-raadslid uit Slangenbeek: "Hij vertelde dat ze in Slangenbeek al met een dergelijke app aan het ontwikkelen zijn. Nou, ik zou zeggen, maak hem voor heel Hengelo en je bent klaar."

Twee jaar geleden

Precies twee jaar geleden was de voorzitter van Armonia inspreker tijdens een politieke markt over de cultuurnota. Toen was dit ook al het onderwerp. Is er in die twee jaar dan niets gebeurd? Jawel, je hebt nu het platform Cultuurwijs Hengelo. In Hengelo werken culturele instellingen, scholen, de gemeente en Saxion (pabo) sinds enige tijd samen onder de naam CultuurwijsHengelo om kunst, cultuur en erfgoed vast onderdeel te laten worden van het lesprogramma. Maar da's dan ook alles, weet Jonquière.

Morgenavond besluit de gemeenteraad overigens over het nieuwe Transformatieplan Sociaal Domein van wethouder Jacqueline Freriksen.

Scootmobiel pixabay
Lees ook
Nieuw Hengelo's Model: verkapte bezuinigingsmaatregel of noodzakelijke ingreep in zorgstelsel?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.