Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Interieurfoto's Belastingkantoor zorgen voor wantrouwen en schending privacy in Enschede

Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente vraagt Enschedeërs om zelf huis-, tuin- en keukenfoto’s te maken en die op te sturen naar het belastingkantoor in Hengelo om de WOZ-waarde van de woningen beter te kunnen bepalen. Die actie werd zo slecht gecommuniceerd dat verschillende stadsgenoten dachten met oplichters te maken te hebben. Daarbij laadt het GBT de verdenking op zich dat de privacy van de inwoners met voeten wordt getreden.

De eerste reactie van verschillende Enschedeërs was wantrouwen. Oplichterij misschien? “Het kan niet kloppen”, meldde een bewoner van de Wesselerbrink die zich niet kon voorstellen dat een overheid zo’n verzoek doet. Maar toch, de brief van het GBT bleek een pilot die naar een flink aantal adressen in Enschede werd gestuurd.

Privacy

Er lijkt meer mis met de manier waarop het belastingkantoor een kijkje in de huizen wil nemen. Hoewel het GBT in een begeleidend schrijven zegt veel om onze privacy te geven en daarom allerlei maatregelen neemt om die te waarborgen, is er wantrouwen. Want wie durft er een eed op te doen dat privégegevens bij de overheid in goede handen zijn? Alles waar het woordje belasting voorstaat, is bij voorbaat verdacht. De koppeling van bestanden die niet gekoppeld mogen worden, lijkt aan de orde van de dag. Wat is dan de garantie van het GBT waard?

Controlezucht

Stel nou dat de overheid de bewoners mag dwingen foto’s van hun interieur te maken en op te sturen, wat is dan de volgende actie? Nog meer foto’s, een vaste camera in huis om te controleren met hoeveel mensen je in huis woont? Hoe ver mag de controlezucht gaan?

Verplichting

En dan nog iets. In de berichtgeving is nogal wat onduidelijkheid is over de verplichting om de foto’s te leveren. Zowel de verantwoordelijk Enschedese wethouder Marc Teutelink als het GBT menen dat de bewoners worden verplicht de informatie te leveren, maar dit staat er in de brief: ‘We vragen u foto’s van uw woning te maken’ en ‘Informatieverzoek voor de bepaling van de WOZ-waarde’. Kortom: het gaat om een verzoek en verzoeken kun je naast je neerleggen.

Taxatie

De vraag is natuurlijk ook of de keuken en de badkamer alsmede het mooie bankstel en de prachtige eiken vloer een deel van de waarde van de woning bepalen? Een officieel taxateur zei laatst bij taxatie van een woning dat een mooie keuken of badkamer niet meetellen voor de waarde van het pand. “Je verkoopt een woning sneller, maar het doet niks met de taxatie.” Makelaars roepen al heel gauw dat keuken en badkamers het eerste sneuvelen bij de huizenverkoop. Als dat zo is waarom vraagt dan het GBT om juist foto’s te nemen van dergelijke objecten?

Fotograferen noodzakelijk

Blijft staan de reden waarom het GBT vindt dat de bewoners informatie moeten verstrekken over de binnenkant van hun huis. Het heeft te maken, vertelde wethouder Teutelink, met al die bureautjes die namens hun cliënten bezwaar indienen tegen de hoogte van de WOZ. Dat kost de gemeente, zegt de bestuurder, goud geld. Daarom is het fotograferen van het interieur noodzakelijk, want op die manier kan de waardebepaling veel exacter en niet onbelangrijk het kwaad -lees: bezwaar- wordt in de kiem gesmoord.

Omgekeerde bewijslast

Het is maar hoe je de maatregel verkoopt. Voor hetzelfde geld ziet het belastingkantoor kans de waarde van de panden te verhogen waardoor de gemeente meer geld binnenkrijgt. Ook kun je de foto’s gebruiken als omgekeerde bewijslast. Hoezo bezwaar tegen de WOZ-taxatie? Je hebt toch zelf de foto’s aangeleverd?

Ophouden

De gemeenteraad van Enschede heeft weinig op met de bijzondere manier om belasting te innen. Met uitzondering van de ChristenUnie vond de complete raad het idee onzalig. Ophouden, kreeg de wethouder als boodschap mee. Of hij dat voor elkaar krijgt, is gek genoeg onzeker. Hij is ook nog eens bestuurslid van het GBT dat akkoord ging met de werkwijze.

icon_main_info_white_glyph

Kamervragen PVV

De PVV heeft dinsdagmiddag minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om opheldering gevraagd over de werkwijze van GBTwente. Of 'WOZ-gegluur', zoals Kamerlid Alexander Kops het noemt. Het gaat een gemeente volgens hem helemaal niets aan hoe een badkamer of toilet van een inwoners eruit ziet en hij wil weten hoe De Jonge daar tegenaan kijkt. Ook vraagt hij onder meer of de minister bereid is om een streep door de pilot te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.