Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

1000 klassieke portretten van Enschedese fotograaf worden pas na 250 jaar openbaar

Het wordt een van de duurste fotoprojecten van Europa ooit, denkt hij. De Enschedese fotograaf Engelbert Visscher wil maar liefst duizend Twentenaren vastleggen in zilver op glas of aluminium. Een kostbare klus, maar het meest bijzonder: de zilverfoto’s gaan niet bij iemand aan de muur. Nee, ze moeten in een tijdcapsule, die pas in het jaar 2250 weer mag worden geopend.

150.000 euro. Dat kost het tijdcapsuleproject van fotograaf Engelbert Visscher. Daar heb je dan ook 1000 portretten voor die pas na 250 jaar worden bekeken. Zijn manier van fotograferen is ook zo’n beetje de duurste vorm die je kunt bedenken. Hij maakt portretten op de klassieke manier met een meer dan antieke camera, op antieke platen en met dure chemicaliën die hij zelf mengt. Puur handwerk dus.

Voor de eeuwigheid

Hij vindt zelf dat daar geen digitale foto tegenop kan. “Een elektromagnetische puls en alle digitale media zijn weg”, vertelt de fotograaf. Dat is ook de kern van zijn project. Zijn manier van fotograferen is bijna voor de eeuwigheid. “Zilveren platen zijn ongevoelig voor straling en blijven een paar honderd jaren makkelijk goed.”

Hong Konggriep

Visscher werd geboren in 1958, wijst op de wereldwijde Hong Kongpandemie en vraagt zich af waarom leeftijdsgenoten het daar niet meer over hebben. “Dan hebben we ’t maar over bijna 65 jaar geleden. Kijk eens wat er allemaal is gebeurd. Hoe laten we dan de mensen zien uit een tijd die veel verder gaat dan 65 jaar. Zo ben ik op dit project gekomen.”

Oude klant

Het benodigde geld krijgt hij van een oude klant wiens kinderen hij ooit portretteerde. “Hij belde me op. Ik heb bedrijven in heel Twente, ik wil meedoen en heb er graag geld voor over.”

Klassieke portretten

Er zijn al een paar honderd portretten gemaakt. Visscher fotografeerde in de coronaperiode onder andere zorgverleners, politieagenten en brandweermensen die in de coronatijd strijd leverden tegen de pandemie. De Enschedeer zoekt nu kinderen van vier tot en met achttien jaar die zich door hem op de klassieke manier willen laten portretteren.

Inmiddels heeft hij ook contact met allerlei scholen in Twente waarvan hij een deel van de schoolbevolking op de gevoelige plaat wil vastleggen.

Vergankelijk

Waarom ouders en kinderen mee zouden moeten doen? “Nou, hoe mooi is het dat je beseft dat alles vergankelijk is en het heel waardevol is dat je beseft dat je kind wordt geconserveerd door middel van dit ene bijzondere portret.”

Ingekrat

De foto’s krijgen een speciale behandeling. “Ze worden stuk voor stuk geseald en ingekrat. De kisten met een gewicht van zo’n 200 tot 250 kilo worden in een archief van een gemeente opgeborgen die er zorg voor draagt dat de foto’s over 250 jaar openbaar worden gemaakt. Die gemeente is er al”, zegt Visscher die nog niet wil vertellen waar de portretten worden opgeslagen.

Twentenaren die mee willen doen, kunnen zich bij Engelbert Visscher melden via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.