Verkeer
Stuur appje
Zoek

PVV Hengelo: "Laat 'noabers' mensen in armoede helpen zonder die op uitkering te korten"

456577 boodschappenbox
De PVV vindt dat eerste levensbehoeften, zoals voedsel of kleding niet onder de giftenregeling zouden moeten vallen. "Met de huidige prijzen kom je al heel snel over de 1200 euro per jaar als je wekelijks een krat boodschappen zou krijgen."
Beeld: 1Twente

PVV Hengelo wil dat de gemeente meer ruimte geeft aan noaberschap als het gaat om hulp van inwoners aan mensen met een uitkering die niet meer kunnen rondkomen. "Je mag met bijstand wel een pakket bij de voedselbank halen, maar niet een tas boodschappen krijgen van een ander," zegt fractievertegenwoordiger Petra Nijhuis.

Giftenregeling

Het komt geregeld voor dat mensen met een uitkering worden geholpen door familie of vrienden met een tas boodschappen. Onder strenge voorwaarden is dat incidenteel toegestaan. Uitkeringsgerechtigden mogen volgens een regeling van de gemeente jaarlijks tot maximaal 1200 euro per jaar aan giften ontvangen. Dit kan geld zijn of spullen, waaronder kleding of levensmiddelen. Dit hoeft dan niet te worden gemeld aan de sociale dienst als het onder die grens blijft, maar het moet altijd wel aangetoond kunnen worden wie deze gift heeft gedaan.

Wie iedere week structureel een tas boodschappen ontvangt, kan in de problemen komen als de waarde boven het maximale bedrag van de giftenregeling uitkomt. In dat geval kan de uitkering wordt gekort of zelfs worden stilgezet.

“Eerste levensbehoeften zoals voedsel zouden niet onder de giftenregeling moeten vallen. Anders is het als je iemand een auto cadeau zou geven”

Noaberschap

De PVV vindt dat eerste levensbehoeften, zoals voedsel of kleding niet onder de giftenregeling zouden moeten vallen. "Met de huidige prijzen kom je al heel snel over de 1200 euro per jaar als je wekelijks een krat boodschappen zou krijgen." De partij vindt daarom dat het toegejuicht zou moeten worden als inwoners elkaar helpen én noaberschap tonen. "Als zij daardoor niet bij de voedselbank hoeven aankloppen, kan die meer doen voor de mensen die wél alleen afhankelijk van de voedselbank zijn."

Nijhuis zegt dat er wekelijks nieuwe mensen bij de voedselbank aankloppen. "Er komen helaas steeds meer mensen bij, gemiddeld vijftien per week. Doordat supermarkten zelf meer spullen nog verkopen of producten sterk afprijzen, omdat het kort op de datum zit, gaat er steeds minder naar de voedselbank."

“De voedselbank heeft nog niet om extra geld gevraagd, maar als de toestroom zo doorgaat, zal dat niet lang meer duren.”

Voedselpakketten

De partij meldt dat de voedselbank daardoor steeds moeilijker voldoende voedselpakketten kan maken. De PVV wil daarom van het college weten of die bereid is om meer geld aan de voedselbank te geven als dat nodig mocht zijn, zodat er minder mensen in armoede hoeven te leven.

"De voedselbank krijgt nog veel brood van bakkers, maar wat als de bakkers hun winkels moeten sluiten door de hoge energieprijzen," vraagt Nijhuis zich af. "De organisatie heeft nog niet om extra geld gevraagd, maar als de toestroom zo doorgaat, zal dat niet lang meer duren."

Han eulderink voedselbank
Lees ook
Drukke dagen voor Voedselbank Hengelo: groeiend aantal klanten, terwijl verhuizing voor de deur staat
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.