Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Drukke dagen voor Voedselbank Hengelo: groeiend aantal klanten, terwijl verhuizing voor de deur staat

Han eulderink voedselbank
Bestuurslid Han Eulderink is opgelucht: "Ik ben blij dat er nu een eind komt aan een heel zwaar jaar met veel onzekerheid."
Beeld: 1Twente

Over exact twee weken, op vrijdag 4 november, zal Voedselbank Midden Twente voor het eerst pakketten uitdelen vanuit het nieuwe pand aan de Beitelstraat. Ondernemersvereniging Timmersveld heeft nog geprobeerd via de gemeentelijke bezwarencommissie de komst van de voedselbank naar deze locatie tegen te houden, maar dat bezwaar is verworpen en de vereniging heeft eveneens afgezien van een gang naar de rechter.

'Pand Sloetsweg niet veilig meer'

Bestuurslid Han Eulderink is opgelucht: "Daarmee gaan we er vanuit dat niets ons nog tegen kan houden. Daarbij: wij hebben geen keuze. We moeten nu over. De huur van het pand aan de Sloetsweg loopt op 1 november af. Daarbij is het in het oude pand al een tijdlang niet veilig meer."

Twee maanden geleden vertelde de voorzitter al tegen 1Twente: "Het pand wordt met de dag slechter. Het onkruid voor de deur groeit sneller dan mijn bankrekening en de plafonds zijn zo lek als een mandje. Het zal me niks verbazen als die plafondplaten over een tijdje naar beneden komen." Zover hoeft het dus niet te komen. In elk geval niet met de voedselbank als huurder.

Voedselbank hengelo google
Lees ook
Voedselbank Hengelo moet weg aan Sloetsweg, maar kan nog niet naar Beitelstraat

Verkeersinfarct

De ondernemers van Bedrijventerrein Timmersveld hebben niks tegen de komst van voedselbank noch hun cliënten, maar zijn bang voor een verkeersinfarct op het bedrijventerrein op de vrijdagmiddag, de wekelijkse uitdeeldag. Volgens Eulderink zal dat allemaal wel loslopen, hoewel hij het aantal cliënten de afgelopen weken wel fors zag groeien: "In vijf weken tijd hebben we er in Hengelo, Borne en Hof van Twente veertig huishoudens bij gekregen. Ik hoor van die mensen dat ze hun rekeningen ineens niet meer kunnen betalen door de stijgende kosten van levensonderhoud."

Wat ook mee kan spelen is de groei van de werkloosheid de laatste maanden als gevolg van het feit dat bedrijven coronasteun moeten terugbetalen en doordat sommigen de deuren (deels) moeten sluiten vanwege hun extreem hoge energierekening.

“Doordat we geweldige jaren hebben gehad, zijn mensen misschien een beetje verwend geraakt. Maar ze moeten wel beseffen dat de voedselbank zorgt voor een aanvulling op de wekelijkse boodschappen. We zijn er niet voor al hun boodschappen.”

Ruim driehonderd cliënten

Medio augustus telden de drie filialen van Voedselbank Midden Twente samen zo'n 290 cliënten. Dat zijn er nu dus meer dan driehonderd. Eulderink heeft geen idee wanneer die groei stopt. En daar maakt hij zich best druk om: "We komen namelijk ook steeds vaker producten te kort. Doordat we geweldige jaren hebben gehad, zijn mensen misschien een beetje verwend geraakt. Maar ze moeten wel beseffen dat de voedselbank zorgt voor een aanvulling op de wekelijkse boodschappen. We zijn er niet voor al hun boodschappen."

Vries- en koelruimte

Het nieuwe pand aan de Beitelweg is inmiddels bijna klaar voor de ontvangst van de honderden Hengelose klanten op vrijdag 4 november, vertelt Eulderink: "We hebben de vries- en de koelruimte (elk 5 bij 10 meter groot) klaar en er staan uitgiftevriezers. Er komtzeil en tapijt op de vloeren en bestickering op de ramen en in de week van 31 oktober wordt de rest oververhuisd. Op 4 november staan we daar klaar voor onze cliënten."

Draaiboek

Eulderink heeft een draaiboek gemaakt voor de verhuizing en ziet de overgang met vertrouwen tegemoet: "En mocht er iets misgaan, dan hebben de mensen een keer een iets minder goed gevulde krat. Ik ben in elk geval blij dat er nu een eind komt aan een heel zwaar jaar met veel onzekerheid. We kunnen eindelijk het pand aan de Sloetsweg verlaten, er is geen weg meer terug.

Voedselbank beitelstraat hengelo google
Hier opent de voedselbank op vrijdag 4 november de deuren voor haar Hengelose cliënten.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.