Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Crisisopvang asielzoekers in Enschede verhuist van luchthaven naar Twentehallen

20221031 Twentehallen News United Dennis Bakker lichter
De Twentehallen aan de Reulver in Enschede.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Enschede gaat tijdelijk maximaal zestig asielzoekers opvangen in de Twentehallen aan de Reulver, in het hart van de wijk Wesselerbrink. Omwonenden van de speelhal hebben daarover een brief gekregen van de gemeente. Die mededeling valt niet bij iedereen goed; de VVD is allesbehalve blij met de locatie van de opvang.

Het gaat om kortdurende opvang voor de periode van een ruim een half jaar, tot en met eind maart 2023. De vijftig asielzoekers die nu nog in de noodopvang in de voormalige vertrekhal van Luchthaven Twenthe zitten, worden er ondergebracht. "De plek in de Twentehallen kan op heel korte termijn beschikbaar gemaakt worden voor noodopvang", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Naast de Funzone

De VVD in Enschede is niet blij met de locatie. "We willen geen asielzoekersopvang in het hart van de wijk Wesselerbrink, naast de Funzone", zegt VVD-raadslid Malkis Jajan. Hij doelt daarbij op het indoor speelparadijs voor kinderen, dat ook in de Twentehallen is gevestigd. Enschede zette eerder zogenoemde crisisnoodopvang op in de Diekmanhal in de stad. Die opvang was voor slechts een paar weken.

Drie maanden langer

De asielzoekers die op de luchthaven worden gehuisvest moeten daar weg, omdat de gemeente omwonenden in Enschede-Noord heeft beloofd dat de tijdelijke opvang niet langer dan drie maanden zou duren. Die drie maanden liepen afgelopen week af. Toch wordt een verhuizing naar de Twentehallen nog heel even uitgesteld. Omdat enkele asielzoekers schurft hebben opgelopen, moet iedereen eerst met medicijnen behandeld worden op de huidige locatie.

Aanvankelijk had het kabinet gevraagd om de opvangperiode in noodopvangen te verlengen tot 1 januari. Dan zou er de nieuwe Asielwet van kracht moeten zijn, waarin gemeenten - al dan niet gedwongen - de taak krijgen om een bepaald aantal asielzoekers op te vangen. Omdat de Asielwet vertraging oploopt, wordt de noodopvang in ieder geval tot 1 maart 2023 verlengd.

Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie

Volgens de gemeente wordt een kleinere ruimte binnen de Twentehallen gebruikt voor de opvang. Zoals het er naar uitziet, kunnen volgens een gemeentewoordvoerder de meeste bestaande activiteiten op die locatie doorgang blijven vinden. Indien nodig, wordt een andere oplossing gezocht. De inrichting en de facilitaire diensten van de noodopvang worden verzorgd door de eigenaar van het complex: VTE.

Saillant is dat VTE, ofwel Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie, geen onbekende is voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Eerder dit jaar verzorgde het evenementenbedrijf van ondernemer Jan van Eck ongeveer zes maanden lang de noodopvang in Hangar 18 en daar heeft het COA goede herinneringen aan.

Oostkamp hangar18 buiten 2 scaled
Lees ook
Zo werd Enschede tot noodopvang asielzoekers gedwongen: 'Goed om wat couleur locale toe te voegen'
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.