Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Minister wacht uitkomst onderzoek naar huisartsenpost Hengelo af voor hij vooruitloopt op te nemen stappen

ZGT hengelo 1twente
De huisartsenspoedpost is gevestigd in ZGT Hengelo.
Beeld: 1Twente

Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan niet zeggen welke consequenties de voorgenomen sluiting van de huisartsenpost in Hengelo in de avond-, nacht- en weekenduren heeft voor de spoedzorg en de veiligheid van patiënten in Twente. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op Kamervragen. Kuipers is nog in afwachting van een onderzoek naar de plannen.

Maarten Hijink

SP-Kamerlid Maarten Hijink had vragen gesteld over de plannen om de huisartsenpost te sluiten vanwege een tekort aan huisartsen. Minister Kuipers benadrukt in zijn antwoorden 'dat er nu nog geen concrete plannen zijn om de huisartsenpost in Hengelo te sluiten'. Momenteel onderzoekt Huisartsenzorg Twente (HZT) wat het betekent voor de druk op de huisartsenzorg als de huisartsenpost in Hengelo sluit in de avond- nacht- en weekenduren.

Onderzoek

Kuipers: "Ik heb van Huisartsenzorg Twente begrepen dat ze onderzoeken of het sluiten van de huisartsenpost Hengelo in de nacht veilig geïmplementeerd kan worden in de regio Twente. Het onderzoek loopt nog en het is te vroeg om in te gaan op resultaten van dit onderzoek."

ZGT hengelo 1twente
Lees ook
Hengelose huisarts over sluiting spoedpost: 'Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk'

Zorgmijding

SP-raadslid Hijink wil weten of de plannen in Twente met de huisartsenpost zorgmijding in de hand kunnen werken. Het zou in de ogen van het Kamerlid zomaar kunnen gebeuren dat mensen die verder moeten rijden voor huisartsenzorg er dan voor kiezen juist niet te gaan. Dat kan meevallen, denkt de minister, die wel erkent dat mensen na sluiting van de huisartsenpost in Hengelo, naar Almelo of Enschede moeten rijden.

Kortere of langere reistijd?

Maar dat is volgens de minister nu ook al het geval, omdat het ziekenhuis van Hengelo geen spoedeisende hulp heeft. "Waardoor er nu ook een deel van de patiënten die in de nacht naar de huisartsenpost in Hengelo komt, later alsnog naar Enschede of Almelo moet afreizen voor een vervolgbehandeling. Voor deze patiënten zal de reistijd dus afnemen. Ze hoeven immers niet eerst meer via Hengelo."

Voor de minister staat voorop dat de 30-minutennorm voor bereikbaarheid van huisartsenposten gehandhaafd blijft. De minister stelt in zijn beantwoording dat hij niet van plan is de norm aan te passen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.