Verkeer
Stuur appje
Zoek

Glanerbrugger zet zich jarenlang in voor vogelvereniging en ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Van jongs af aan werd Egbert van Dijk door zijn vader besmet met het vogelvirus. Hij is 55 jaar lid en ruim 26 jaar voorzitter van vogelvereniging G.V.V. “De Goudvink” uit Glanerbrug. Tijdens de eerste tentoonstelling dit jaar kreeg de Glanerbrugger een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Als je eenmaal met dit virus bent besmet, gaat het er niet meer uit.”

Er zijn vogelliefhebbers genoeg in Glanerbrug. Niet alleen kwamen er veel vogelkwekers vandaan, maar het dorp stond tientallen jaren bekend om de inwoners die wildzangvogeltjes vingen. Met lijmstokken, lokkooitjes en mistnetten ving menig grensbewoner sijsjes, putters, vinken en kneutjes om maar eens wat te noemen. Er was een levendige handel in wildzangvogels.

Vooral het spoortalud was een dankbare plek om lokkooitjes neer te zetten. “Klopt”, vertelt Egbert van Dijk, “maar Glanerbruggers die eerder vogels vingen en nu vogels kweken willen niet anders meer, omdat er een behoorlijke boete op vogelvangst staat. Bovendien is het niet meer nodig, omdat er genoeg vogels zijn om mee te kweken.” Volgens Egbert vergrijst de vogelliefhebberij. “Wij hebben nog maar twee jeugdleden in De Goudvink”, maar hij vult aan, “Wij mogen nog niet mopperen met ruim negentig clubleden.”

icon_main_info_white_glyph

Identificatie

Veel vogels dragen een pootring. Een ringplicht geldt met name voor het fokken van beschermde vogels. De ring is gemaakt van kunststof of metaal en hierop staat een identificatienummer en een contactadres. Houdt de vogelhouder zich niet aan de ringplicht? Dan wordt dit gezien als wildvangst en kunnen de boetes hoog oplopen.

Keuring

In het najaar worden de keurmeesters weer actief bij de vogelverenigingen. In het voorjaar broeden de vogels de eieren uit, zodat de jongen aan het einde van het jaar groot genoeg zijn om gekeurd te worden. Tijdens de keuring kijken de keurmeesters naar de houding en de kleur. “Een vogel kan een maximale score van 94 punten behalen. De kanariesoort Gibber Italicus is dit jaar uitgeroepen tot de beste vogel van 2022.”

Kweken

“Een keuring is mooi, maar het is nog veel mooier om zelf jonge vogels te kweken.” Tijdens de keuring worden er niet alleen de goede punten, maar ook verbeterpunten van de vogels opgeschreven. “Na de keuring kijk je welke vogel het beste bij jouw vogel past en dan begin je te kweken. Het is eigenlijk een natuurlijke selectie.”

Kritiek

Buitenstaanders kijken soms kritisch naar vogelverenigingen. “Vogels in een kooi kunnen voor sommige mensen zielig ogen. Stel, de Partij voor de Dieren krijgt meer inspraak, dan bestaat er een kans dat vogelliefhebbers het lastig krijgen”, legt van Dijk uit, “maar er worden wel duidelijke afspraken gemaakt wat wel en niet mag. Sommige vogels mogen wij niet meer kweken, omdat zij geen eieren meer kunnen leggen en niet meer voor de jongen kunnen zorgen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.