Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer plek in winteropvang voor Twentse daklozen in Enschede

20221202 Inloop winternachtopvang Humanitas Onder Dak PRFOTO
De inloop van de winteropvang in Enschede. Het is er drukker dan ooit.
Beeld: Humanitas Onder Dak

De winteropvang van Humanitas Onder Dak aan de Oldenzaalsestraat in Enschede krijgt extra capaciteit, omdat de opvang vrijwel elke nacht vol zit. Regiomanager opvang Martine Veneman is verheugd dat gesprekken met onder meer Leger des Heils en gemeente Enschede de goede kant op gaan: "Ik verwacht dat we er voor het einde van het jaar duidelijkheid over hebben."

Regiogemeente

Een woordvoerder van de gemeente Enschede, dat als regiogemeente de maatschappelijke opvang voor acht Twentse gemeenten op zich neemt, laat weten 'dat nu wordt onderzocht hoeveel geld er nodig is om de capaciteit uit te breiden en waar dat geld dan vandaan moet komen'.

Twee maanden is de winteropvang in Enschede nu open, maar vrijwel elke nacht zit het pand aan de Oldenzaalsestraat vol. Alle zestien bedden zijn dan bezet. Het is de eerste winter dat de opvang nu elke nacht open: van begin oktober tot eind april. Voorheen was de opvang alleen open bij temperaturen onder de 2 graden Celsius. Dat blijkt dus een goede keuze.

“Mensen teleurstellen is het laatste wat we willen. ”

Stapelbedden

Veneman: "In voorgaande jaren was het in de opvang niet zo druk en als het de komende dagen en nachten kouder wordt, zal de behoefte alleen maar toenemen", verwacht Veneman. "Mensen teleurstellen is het laatste wat we willen. Als er meer dan zestien mensen komen, plaatsen we bijvoorbeeld stoelen bij. Daarnaast willen we een aantal stapelbedden gaan plaatsen. En nu zijn we dus in gesprek om structureel capaciteit uit te breiden."

Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar dan zullen er extra mensen ingehuurd moeten worden en zullen er ook vierkante meters bij moeten komen; met een paar stoelen red je het dan niet.

Inloop winternachtopvang Humanitas Onder Dak
Lees ook
Winter moet nog beginnen, maar winternachtopvang voor daklozen in Enschede zit al bijna vol

Doorstroming stokt

De eerste twee maanden dat de winteropvang open was zijn in totaal zeventig mensen opgevangen. De meesten voor een of twee nachten, een enkeling langer. De winteropvang moet volgens Veneman wel echt worden gezien als crisisopvang: "We willen mensen het liefst zo snel zien doorstromen. In Enschede heeft Humanitas 46 woonruimtes en het Leger des Heils nog eens 26, maar die zitten vol omdat de doorstroming stokt."

icon_main_info_white_glyph

Wie betaalt de opvang?

De winteropvang wordt betaald uit geld dat centrumgemeente Enschede krijgt van het Rijk. De kosten voor de winternachtopvang in Enschede zijn zo'n 350.000 euro per jaar. Deze winter komt daar zo'n 140.000 euro bij, omdat de opvang elke nacht open is. Het is nog niet duidelijk hoeveel meer geld er nodig is voor aanvullende capaciteit en hoe dit bekostigd wordt. "Daarover voeren we nu gesprekken met diverse hulpverlenende instanties", aldus de Enschedese gemeentewoordvoerder.

't Heemsdock in Hengelo

In Hengelo heeft Humanitas 19 appartementen in ’t Heemsdock aan de Deldenerstraat. Ook die zitten vrijwel altijd vol. In Hengelo verblijven door het jaar heen overigens veel minder mensen op straat, weet Veneman. "Die geluiden krijgen wij in elk geval. Met 't Heemsdock wordt lokaal in een behoefte voorzien en voor crisisopvang weten mensen uit heel Twente, dus ook uit Hengelo, de noodopvang in Enschede wel te vinden"

Dakloos PIXABAY
Lees ook
Waar zijn de Hengelose daklozen? In Enschede, omdat daar de winteropvang zit!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.