Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede-penning voor scheidend Rijksmuseumdirecteur Arnoud Odding

Arnoud Odding erepenning Ernst Bergboer
Scheidend directeur van Rijksmuseum Twenthe ontving vrijdagmiddag de Enschede-penning uit handen van burgemeester Roelof Bleker
Beeld: Ernst Bergboer

Directeur van Rijksmuseum Twenthe Arnoud Odding kreeg vrijdagmiddag de Enschede-penning uitgereikt uit handen van burgemeester Roelof Bleker. Dat gebeurde tijdens de afscheidsreceptie van Odding, die per 1 januari volgend jaar vertrekt.

Odding heeft Rijksmuseum Twenthe tien jaar geleid. Hij kreeg de onderscheiding met name omdat hij in die periode het destijds zieltogende museum nationaal en internationaal weer op de kaart zette.

Museum van naam

Rijksmuseum Twenthe stond op omvallen, toen Odding in 2012 aantrad. Er is nadien veel gebeurd. Odding zelf zal de eerste zijn om te roepen dat het niet allemaal op zijn conto te schrijven is, maar het van oudsher klassieke ‘Rijks’ heeft naam gemaakt met spraakmakende tentoonstellingen die niet alleen veel pers, maar ook veel bezoekers kregen.

De MuseumFabriek

In 2016 ging het kunstmuseum een nauwe samenwerking aan met - toen nog - de Twentse Welle, nu De MuseumFabriek. Beeldende kunst meets cultuur-, natuur- en textielhistorie. Letterlijk, want verschillende exposities in het Rijkmuseum worden inmiddels uitgewerkt, of aangevuld, met evenementen en tentoonstellingen in De MuseumFabriek. En vice versa.

‘Atlas van Ooit’

Eerder dit jaar werd de collectie van beide musea - en het beheer daarvan - ondergebracht in een hagelnieuw depot, annex restauratie-atelier, annex fotostudio. Dat laatste om de omvangrijke collectie - een van de grootste van het land - ook digitaal te ontsluiten, een project waar op dit moment aan wordt gewerkt. Met ‘Atlas van Ooit’ ontstaat in feite een online, en deels interactief, museum.

icon_main_info_white_glyph

De Enschede-penning

De Enschede-penning wordt toegekend aan personen, bedrijven en instellingen wegens uitzonderlijke en meerjarige verrichtingen die speciale uitstraling geven aan de stad Enschede en bijdragen aan de promotie en het imago van de stad.

95 jaar geleden werd de allereerste Enschede-penning uitgereikt aan B. Scholte, die als (tweede) piloot de eerste passagiersvlucht van Nederland naar Nederlands-Indië verzorgde. Deze zomer werd de laatste penning uitgereikt aan Circus Tijdgeest-directeur Hans Rutjes. De penning voor Odding is de 80ste in een geschiedenis van bijna een eeuw.

Odding gaat zich na 1 januari meer richten op zijn eigen bedrijf, waarmee hij musea adviseert over koers en strategie.

Arnoud Odding 2 Ernst Bergboer 2022 08 14 100037 amzy
Lees ook
Vertrekkend museumdirecteur Arnoud Odding over tien jaar Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.