Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Problemen met leerlingenvervoer, Enschede overweegt strakkere toelatingseisen

20221216 Pixabay schoolbus touringcar leerlingenvervoer
Beeld: Pixabay

Een tekort aan chauffeurs en bussen en daardoor leerlingen die te laat op school komen. Net als op veel andere plekken in het land, dreigen er ook in Enschede problemen in het leerlingenvervoer. De gemeente kondigt daarom aan om iets strakker toe te zien op aanvragen van ouders die beroep willen doen op leerlingenvervoer.

De gemeente Enschede heeft een contract met Brookhuis voor het uitvoeren van leerlingenvervoer, de regiotaxi en vervoer naar dagbesteding en jeugdzorglocaties. Maandelijks vervoert het Oldenzaalse bedrijf bijna 400 leerlingen naar school en weer naar huis. Voor een deel van de ritten huurt Brookhuis onderaannemers in. Toch lukt het op dit moment vanwege een tekort aan personeel en materieel niet altijd om alle leerlingen tijdig te vervoeren naar school.

Instroom beperken

Hoewel het volgens contractafspraken de verantwoordelijkheid van de vervoerder is om leerlingen (op tijd) op te halen en af te zetten, constateert het college van B&W dat Brookhuis alles doet wat binnen de eigen mogelijkheden ligt. Er is extra personeel aangenomen en het wagenpark is uitgebreid. Toch ontstaat er met name in de piekuren nog altijd kwaliteitsverlies.

Om Brookhuis te helpen heeft de gemeente gekeken wat zij kan doen om de druk op het leerlingenvervoer te beperken. Die ruimte is vrij klein en beperkt zich onder meer tot het beperken van de instroom. Bij nieuwe aanvragen voor leerlingenvervoer zal de gemeente meer onderzoeken of de voorziening noodzakelijk. Dan wordt gekeken of ouders zelf hun kinderen naar school kunnen brengen. Ook wordt bij aanvragen een advies van een arts of orthopedagoog gevraagd.

Uiterste geval: minder Regiotaxi

In andere regio's is er als 'ultieme noodmaatregel' voor gekozen om leerlingenvervoer voorrang te geven op de regiotaxi in piektijden (8 tot 10 uur en 14 tot 16 uur). 'Dat is hier niet aan de orde', stelt het college in een brief aan de gemeenteraad. Wel kan zo'n ingrijpende maatregelen aan de orde komen als de druk niet via de instroom beperkt kan worden en de problemen aanhouden. Ook een boekingsstop (maximaal 24 uur van te voren been Regiotaxi kunnen boeken) is een optie.

De komende tijd zegt het college een vinger aan de pols te blijven houden bij de uitvoering van het leerlingenvervoer. 'Ook om te zorgen dat er geen ongewenste situaties zoals bijvoorbeeld extra schooluitval ontstaan.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.