Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

120 woningen Hasseler Es Hengelo energieneutraal gemaakt door 'thermisch compartimenteren'

221223 thermisch compartimenteren Peuscherstraat GOOGLE
Aan de Gerrit Peuscherstraat in Hengelo staan huur- en koopwoningen door elkaar. Welbions wil de huurwoningen verduurzamen volgens het principe 'thermisch compartimenteren'.
Beeld: Google Streetview

Welbions gaat 120 woningen in de Hasseler Es 'thermisch compartimenteren'. Daarbij worden van een woning alleen de leefruimten geïsoleerd: de woonkamer en de keuken en mogelijk ook de badkamer. Op deze manier kan een bestaande woning voor de helft van de kosten van het gas af en gaat ook de stroomrekening fors omlaag.

Oude Wolbers

De techniek is ontwikkeld door het Bornse bouwbedrijf Oude Wolbers, dat de werkzaamheden in Hengelo uitvoert. Bij Welbions is Bert Schipper verantwoordelijk voor de coördinatie. Als adviseur strategie en beleid houdt hij zich voornamelijk bezig met duurzaamheid. Dit past dus perfect in zijn straatje: "De techniek is al eens toegepast bij woningen in de Enschedese wijk Stevenfenne, maar daar vielen de uitkomsten ietwat tegen. We verwachten dat het in de Hasseler Es beter gaat uitpakken, omdat het om beduidend jongere woningen gaat."

De huizen in de Hasseler Es zijn de komende jaren toch al aan de beurt waar het gaat om 'levensduurverlengende maatregelen' vertelt Schipper: "Woningen zijn gemiddeld na zo'n vijftig jaar toe aan grootschalige renovatie. De woningen in de Gerrit Peuscherstraat en de August Vördingstraat zijn van die leeftijd."

“Die klagende buren kwamen met het bezwaar dat hun woning in waarde achteruit ging, wanneer het huis van de buren er zoveel mooier uitzag.”
icon_main_info_white_glyph

Uitkomst

Bij de in juni gemaakte Nationale Prestatie Afspraken is vastgelegd dat woningbouwcorporaties in 2050 een CO2-neutrale woningvoorraad hebben. Voor veel corporaties lijkt dat momenteel niet haalbaar, omdat het verduurzamen van alle woningen enorm veel tijd én geld kost. Daarnaast is er een tekort aan vakmensen. Thermisch compartimenteren biedt hier mogelijk een uitkomst. Het kost minder manuren, kan eenvoudiger binnen de geldende stikstofregels en kost per saldo veel minder geld.

Gespikkeld woningbezit

Thermisch compartimenteren is ideaal voor het zogeheten 'gespikkeld woningbezit'. Daarbij staan huurhuizen en koopwoningen zij aan zij door elkaar. Bij het traditionele renoveren en isoleren van huurwoningen wordt de buitenkant meestal uitgebreid onder handen genomen. Na afloop ziet de huurwoning er dan mooier uit dan de koopwoning van de buren. Dat heeft in Hengelo al geleid tot dermate grote bezwaren - ingediende zienswijzen noopten Welbions zelfs werkzaamheden af te blazen - dat Schipper blij is dat het thermisch compartimenteren is uitgevonden, omdat daarbij de muren aan de binnenzijde worden geïsoleerd.

Schipper: "Die klagende buren kwamen met het bezwaar dat hun woning in waarde achteruit ging, wanneer het huis van de buren er zoveel mooier uitzag. Je kunt het ook andersom bekijken: als jouw huis ineens in een mooier buurtje staat, wordt het meer waard."

icon_main_info_white_glyph

Onderzoek Saxion

Door woningen 'van middelbare leeftijd' thermisch te compartimenteren kunnen ze op goedkopere en effectievere wijze worden verduurzaamd. Dit bleek al eerder uit een pilot van woningcorporatie Domijn en het lectoraat Sustainable Building Technology van Hogeschool Saxion. Vier woningen in de Vlasstraat in Enschede werden verduurzaamd en van het gas afgehaald. Een jaar lang is vervolgens het verbruik en de prestaties van de vier woningen gevolgd. De resultaten waren boven verwachting: twee van de drie huishoudens leverden zelfs meer energie dan dat ze verbruikten. Welbions verwacht dat de resultaten in Hengelo nog beter zullen zijn aangezien de woningen veel jonger zijn.

Modelwoning

Doordat in de Gerrit Peuscherstraat en de August Vördingstraat inmiddels 136 van de 256 woningen door de wooncorporatie zijn verkocht, blijven er 120 huurwoningen over, die aangepakt kunnen worden. Eén woning wordt momenteel gereedgemaakt als modelwoning en begin volgend jaar is een tweede woning aan de beurt: "Die wordt in ongeveer één week tijd verbouwd, terwijl de bewoners er in blijven wonen. Dat wil zeggen: overdag maken ze gebruik van een andere woning in de wijk, maar 's avonds en 's nachts kunnen ze in hun eigen huis terecht. We willen er in een pilot achterkomen of dit werkbaar is voor zowel de bouwvakkers als de bewoners."

““Maar liefst 90 procent van de mensen slaapt het liefst met de ramen open.””

Warm wonen, koel slapen

“Maar liefst 90 procent van de mensen slaapt het liefst met de ramen open”, stelde Pascal ten Berge van Woningbouwcorporatie Domijn vorig jaar op de website Bouwwereld.nl. “Dat zette ons enorm aan het denken. Want, waarom zou je dan een woning van boven tot onder hoogwaardig isoleren om overal de warmte binnen te houden? En daarmee dus ook flink investeren? Alleen de leefruimten hoeven voor bewoners op temperatuur te zijn. En die ruimtes worden goed geïsoleerd. De vloer, het plafond tussen het woon- en slaapgedeelte en de wanden worden grondig aangepakt. Bij de andere kamers gebeurt dat niet. Dat bespaart veel materiaal, tijd en kosten."

23 Zonnepanelen

De energie wordt in Hengelo opgewekt met behulp van 23 zonnepanelen per woning. Warm water komt uit een elektrische boiler en de warmte in huis wordt verkregen met een behulp van een een elektrische radiator. Desgewenst kunnen de vertrekken boven altijd worden verwarmd met een elektrisch kacheltje.

221223 thermisch compartimenteren AFB SAXION
Afbeelding uit het rapport 'Compartimenteren woningen met binnenisolatie op maat' van Hogeschool Saxion.
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.