Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Onderzoek bevestigt: uitbraak vogelgriep bij vijver in Enschede-Zuid

20221214 News United Dennis Bakker Dode ganzen Buurserstraat Enschede Stroinkspark
De ganzen en zwanen zijn bijna niet meer weg te denken langs de Buurserstraat in Enschede.
Beeld: News United/Dennis Bakker

De oorzaak van de dode ganzen bij de vijver aan de Buurserstraat is bekend. Uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) blijkt er sprake te zijn van het vogelgriepvirus. Dat betekent dat de waarschuwingsmaatregelen voorlopig van kracht blijven en voorbijgangers wordt aangeraden om niet in de buurt van ganzen en andere vogels te komen.

Zo’n anderhalve week geleden kreeg de gemeente meldingen binnen van een aantal dode ganzen aan de Buurserstraat. Omdat er sprake is van een landelijke uitbraak, werd al gauw gedacht aan het vogelgriepvirus. Drie dode ganzen die rondom de vijver bij het Stroinkspark zijn aangetroffen, zijn onderzocht. Deze vrijdag werd bevestigd dat het om vogelgriep gaat.

Uit de buurt blijven

Hoewel er afgelopen week slechts één dode gans is aangetroffen (dat was deze donderdag), kunnen er nog steeds nieuwe gevallen bij komen. De waarschuwingsborden die rondom het Stroinkspark zijn neergezet blijven dus voorlopig staan. Dat geldt ook voor het dringende advies om uit de buurt te blijven van ganzen en andere vogels. Dit geldt voor mensen, maar ook voor huisdieren.

De gemeente rijdt zelf twee keer per dag langs om te controleren op dode dieren. Wanneer voorbijgangers dode vogels aantreffen wordt verzocht deze niet aan te raken, maar Waterschap Vechtstromen te waarschuwen via het telefoonnummer 088-2203333. Zij halen het dier dan zo snel mogelijk weg.

Niet weg te denken

De ganzen en zwanen zijn bijna niet meer weg te denken in en rond de vijver en de groenperken langs de Buurserstraat. Toch hoeven de beesten ondanks de vogelgriepuitbraak niet uit voorzorg geruimd te worden, meldt de gemeente desgevraagd. Mochten er- de komende tijd toch meerdere dode vogels worden aangetroffen, dan wordt er expertise ingeschakeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.