Verkeer
Weer
Zoek

Rijksmuseum Twenthe staat stil bij eerste expositie met hedendaagse beeldende kunst

20220103 poot van troje pier van dijk drie zaaltjes 1972 uitsnede
Boven op de foto: Poot van Troje, object van kunstenaar Pier van Dijk, een meubelpoot met houtworm op een tapijttegel.
Beeld: Pier van Dijk

In februari 2022 was het precies vijftig jaar geleden dat de hedendaagse beeldende kunst haar entree maakte in Rijksmuseum Twenthe. Ter gelegenheid van dit jubileum is eind december een online expositie geopend op de website van het museum.

In februari 1972 werd in de zaaltjes 23, 24 en 25 in Rijksmuseum Twenthe conceptuele kunst getoond van de jonge Twentse beeldend kunstenaars Annemieke Backer, Herman ter Beek, Pier van Dijk, Wim Kamphuis, Hans Mellendijk en Hans van Vliet. Een bijzondere ontwikkeling in het begin van de jaren zeventig, want de collectie van het museum bestond tot die tijd hoofdzakelijk uit traditionele kunstwerken vanaf de late middeleeuwen tot en met de periode tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Verder was Herfsttooi, een expositie van herfstbladeren, paddestoelen e.d. in de Gobelinzaal, het jaarlijkse hoogtepunt.

Nieuwe generatie

De bestaande collectie verandert begin jaren zeventig als een nieuwe generatie jonge Twentse kunstenaars zich verzet tegen oude kunsttradities. Zij vinden dat het hoog tijd wordt dat de kunst van hun tijd ook een plekje krijgt in het museum. Die expositie komt er niet zonder slag of stoot. "Om begin jaren zeventig een expositie met werk van meerdere kunstenaars van de grond te krijgen in het Rijksmuseum Twenthe, was niet gemakkelijk. Het moest écht worden bevochten," zegt beeldend kunstenaar Pier van Dijk. Er werd uiteindelijk een rijkssubsidie toegekend van vierduizend gulden, toen een aanzienlijk bedrag.

“Vijftig jaar geleden betrad de conceptuele kunst de zalen van Rijksmuseum Twenthe. En dat deed aardig wat stof opwaaien”

Webexpositie

Het idee van een webexpositie, vijftig jaar na dato, is mede aangejaagd door Van Dijk. Hij gaf in februari vorig jaar in beperkte oplage een folder uit om stil te staan bij het gouden jubileum. Die flyer stuurde hij ook naar Rijksmuseum Twenthe. In opdracht van voormalig directeur Arnoud Odding en conservator Josien Beltman, gingen master student Hanna Jansen en Van Dijk vervolgens met elkaar om de tafel. "We voerden gesprekken, raadpleegden archieven, scanden foto’s en documenten, met als doel te komen tot een expositie op de site van het museum," zegt hij.

Verheugd

Die webexpositie is eind december geopend. Dat er pas aan eind van het jubileumjaar op de valreep aandacht komt voor de tentoonstelling ‘drie zaaltjes’ met de eerste conceptuele kunst in Twente, voelt wellicht als mosterd na de maaltijd, maar Van Dijk ziet dat zelf beslist niet zo. "Dat heb je altijd met geschiedschrijving, toch?” De Hengelose professionele beeldend kunstenaar is verheugd met het online resultaat, waarin na vijftig jaar wordt teruggekeken op de eerste tentoonstelling van conceptuele kunst in het museum en de verhalen die erachter schuilgaan.

icon_main_info_white_glyph

Tentoonstelling ‘drie zaaltjes’

Onder de titel ‘drie zaaltjes’ was van 28 januari t/m 28 februari 1972 werk te zien van Pier van Dijk, Wim Kamph, Annemieke Backer, Herman ter Beek, Hans Mellendijk en Hans van Vliet in Rijksmuseum Twenthe. Vijftig jaar na deze expositie wordt in een speciale webexpositie teruggekeken op deze tentoonstelling én de verhalen die erachter schuilgaan. De online tentoonstelling ‘drie zaaltjes’ is te zien via: collectie.rijksmuseumtwenthe.nl/themas.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.