Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoek nachtelijke sluiting spoedpost Hengelo van de baan

Het onderzoek naar de mogelijke nachtelijke sluiting van de huisartsenspoedpost in Hengelo is van de baan. Dat meldt Huisartsenzorg Twente. Een landelijk plan moet de werkdruk onder huisartsen verminderen, waardoor een eventuele nachtelijke sluiting niet meer nodig is.

Toen het onderzoek werd aangekondigd deed het veel stof opwaaien in Hengelo en omstreken. Een nachtelijke sluiting zou betekenen dat veel Hengeloërs, Bornenaren en Oldenzalers naar de spoedposten in Enschede of Almelo moeten.

ZGT hengelo 1twente
Lees ook
Hengelose huisarts over sluiting spoedpost: 'Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk'

Dat is niet meer nodig, want het onderzoek is nu van tafel geveegd. Dit betekent dat de spoedpost gewoon 's nachts ook open blijft. Door een landelijk plan worden in de regio verschillende wijzigingen doorgevoerd om de werkdruk onder huisartsen te verminderen. De Twentse huisartsen zeggen vertrouwen te hebben in de plannen.

Werkdruk

De werkdruk bij huisartsen is groot, vooral wanneer huisartsen naast hun eigen praktijk ook een aantal keer in de maand avond-, nacht en weekenddiensten moeten draaien op de spoedpost. Zo'n spoedpost is bedoeld voor mensen die niet in levensgevaar zijn, maar wel medisch hulp nodig hebben die niet kan wachten tot de eigen huisartspraktijk weer open is.

Huisartsentekort 2022 12 21 111553 yshl
Lees ook
Huisartsentekort: 4000 Enschedeërs hebben geen huisarts

Actieplan

Het Rijk heeft een actieplan in het leven geroepen om de werkdruk te verminderen. De Twentse huisartsen hebben dit vertaald naar een eigen regionale invulling. “Er worden nu versneld diverse andere acties in gang gezet om de werkdruk te verlagen. Bijvoorbeeld het project ‘spoed = spoed’ in de nacht. Dit Twente-brede project houdt in dat er een strengere selectie van patiënten plaatsvindt”, laten de Twentse huisartsen weten.

Minder diensten

Mensen die ongerust zijn over hun gezondheid kunnen volgens de huisartsen altijd blijven bellen naar de spoedpost: “Maar het is niet altijd nodig dat een huisarts hen direct ziet.” Eén van de wijzigingen is dat huisartsen zelf hun spoedpostdiensten kunnen inplannen. Huisartsen gaan minder diensten draaien en de verdere gaten in de bezetting worden opgevuld door huisartsen zonder praktijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.