Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Tientallen keren vandalisme in trein Enschede-Zwolle: "Reizigers spoelen shoarma door toilet"

20210530 COENKRUKKERT OV BLAUWNET TREIN STATION TREINEN GLANERBRUG INCHECKEN INCHECK PAAL NS
Voor wie in de trein van Enschede naar Zwolle naar de wc moet, is de kans groot dat hij of zij de behoefte moet ophouden.
Beeld: 1Twente / Coen Krukkert

Voor wie in de trein van Enschede naar Zwolle naar de wc moet, is de kans groot dat hij of zij de behoefte moet ophouden. Keolis heeft in meerdere treinen de toiletten afgesloten vanwege vernielingen. De afgelopen maanden was er tientallen keren sprake van vandalisme. Reizigersorganisatie Rover roept de vervoerder op om snel met een oplossing te komen. Ook de politiek is niet blij met de afsluiting van de wc's.

Broodje shoarma

Van een broodje shoarma tot een paar schoenen: volgens Keolis worden de gekste dingen door het toilet gespoeld. "We hebben niet alle toiletten afgesloten", benadrukt woordvoerder Lotte Hendriksen. "Veel toiletten zijn defect door vandalisme. Daarom hebben we nu ook posters opgehangen met de oproep om de toiletten netjes te houden."

“Als je drie kwartier tot een uur in de trein zit, dan hoort er een toilet te zijn.”

'Onacceptabel'

Reizigersorganisatie Rover noemt het afsluiten van de wc's desalniettemin 'onacceptabel'. "Het is een eis in de concessie", zegt Woutje van Suijlekom van Rover. "De vervoerder heeft de concessie gewonnen, op voorwaarde dat ze een toilet in de trein hebben. Mensen die in Raalte instappen en in Zwolle uitstappen, zullen niet zo vaak klagen. Maar als je drie kwartier tot een uur in de trein zit, dan hoort er een toilet te zijn."

49 keer in acht maanden

De provincie, die de spoorlijn financiert, is op de hoogte van de problemen. "Ik heb de klachten gehoord", zegt gedeputeerde Bert Boerman. "Uit de rapportage die we van de vervoerder kregen, blijkt dat er de afgelopen maanden 49 keer sprake was van vandalisme. Aan overmacht kan niemand wat doen. Ik roep reizigers op hun gedrag aan te passen en niet hun spullen in het toilet te gooien."

“Onze reizigers moeten veilig en comfortabel met de trein kunnen en het is bizar dat Keolis de toiletten op slot gooit. Ze moeten vandaag nog weer open.”

Actie van Keolis

Bij een op de tien defecten gaat het om een technische storing. Zo stuit Keolis op problemen als het hard vriest. "Bij lage temperaturen kunnen we de toiletten niet altijd bijvullen", zegt de woordvoerder. Hoe lang het gaat duren voordat de defecte wc's in de trein gerepareerd zijn, kan ze niet zeggen. De PVV in Overijssel heeft inmiddels Statenvragen gesteld over de problemen. "De PVV wil dat onze reiziger in Overijssel veilig en comfortabel met de trein kan en het is dan ook bizar dat Keolis de toiletten soms op slot gooit. Ze moeten vandaag nog weer open", zegt Statenlid Joeri Pool.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.