Verkeer
Stuur appje
Zoek

Edwin Rutten over zijn eerste ontmoeting met Willem Wilmink: ‘Een man met een aura’

Hij was 17. Willem Wilmink 22. Locatie: het Vossius-gymnasium in Amsterdam. Wilmink studeerde letterkunde en liep stage of was al docent, dat weet ‘Ome Willem’ niet meer zeker. Zij zouden elkaar jaren niet zien, tot De film van Ome Willem en Harry Bannink hen weer samenbracht.

Er zal in Nederland nauwelijks een kind - of een volwassene - te vinden zijn die het niet kan meezingen: ‘Deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist en zo klim ik naar boven’. De tekst is van Willem Wilmink (‘Wat denk je, zit hier een liedje in?’), de muziek van Harry Bannink. Edwin Rutten, in zijn personage van kindervriend Ome Willem, zong het.

Hoofdgeitenbreier

Ruim twintig jaar lang bracht de Vara De film van Ome Willem naar het Nederlandse televisiepubliek. Met Harry Bannink als hoofdgeitenbreier. Dat was feitelijk een ongeluk; Aart Staartjes (producent en acteur) en Rutten vroegen de Enschedeër of hij niet een keer in een kinderprogramma wilde komen spelen.

“'Deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist, deze vuist op deze vuist', is dat wat?”

Bekende Nederlander

Bannink dacht diep na - hij had het niet zo op camera’s en limelights - en stemde ten slotte in. Vooruit, voor een keer dan. De rest is geschiedenis: Bannink was bijna twee decennia hoofdgeitenbreier en werd een bekende Nederlander.

Edwin Rutten Ernst Bergboer
Edwin Rutten (Ome Willem) werkte twee decennia lang met Willem Wilmink en Harry Bannink
Beeld: Ernst Bergboer

Gevleugelde strofe

Maar dat wende nooit echt, vertelt Rutten in 1Twente Vandaag. De gevleugelde strofe die in elke aflevering terugkwam - ‘Ah, bah, ome Willem! Dat vinden de kinderen vies!’ - las Bannink steevast van het storyboard.

Wilmink schreef talloze teksten voor het programma van Rutten en Bannink, waar de laatste melodie en muziek op maakte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.