Luister
Kijk
Zoek

Het Enschedese carnaval begint vrijdag met verlichte optocht in Twekkelerveld

De verlichte carnavalsoptocht in Twekkelerveld wordt met voorbedachte rade een week voordat het zottenfeest losbarst gehouden. “We willen de eerste optocht in de regio zijn. En dat is ook zo”, zegt voorzitter Louis van Roden van de Stichting Samen trots. Komende vrijdag is het zover: Om precies 11 minuten over 7 zetten de 30 verlichte wagens en loopgroepen zich in beweging. Startpunt: het tankstation aan de Lambertus Buddestraat.

Drie jaar niets kunnen doen, laat littekens achter in carnavalsland. Covid draaide volgens de voorzitter een heleboel verenigingen in de regio de nek om. “Ze bestaan niet meer, maar ik denk dat het carnaval weer opkrabbelt.” Het netto resultaat van die ontwikkeling is dat de optocht in Twekkelerveld het met minder deelnemers moet doen. “Voor corona waren het er meer.”

Carnaval teert in

Carnavalsminnend Enschede teert nog meer in, want plots blijkt Twekkelerveld nog maar de enige optocht in stad Enschede te zijn, buiten die in Glanerbrug en Boekelo wel te verstaan. De carnavalisten die in een lange sliert door het centrum van de stad liepen, doen het niet meer. Dat betekent dat de Enschedese Karnavals Raad en de Enschedese Karnavals Vereniging een helpende hand toesteken in Twekkelerveld. “Samen betekent dus niet dat de optocht twee keer zo groot wordt.”

Verlichte optocht Twekkelerveld Foto Stichting Samen Twekkelerveld
Met de verlichte carnavalsoptocht in Twekkelerveld begint het Enschedese zottenfeest.
Beeld: Stichting Samen Twekkelerveld

Rijen dik

Dat mag de pret niet drukken, want de publieke belangstelling is net als de voorgaande edities groot. Tenminste, dat verwacht Van Roden. “Langs de kant is het altijd behoorlijk druk. Vooral op de Van Heekstraat richting winkelcentrum. Daar staan de mensen rijen dik. In het centrum was het altijd beduidend minder.”

Samen bouwen

Hoewel de voorzitter niet deelneemt aan het carnavalsfeest, vindt hij het nodig dat zijn stichting de optocht mogelijk maakt. “We voldoen aan een wens. Het is toch mooi dat verenigingsleden samen aan een wagen bouwen.”

“Nee ik doe zelf niet mee. Ben er niet mee opgegroeid, maar ik ben er wel al heel lang bij betrokken. Ik begin er steeds meer van mee te krijgen.”

icon_main_info_white_glyph

Route verlichte carnavalsoptocht

De wagens en loopgroepen starten om klokslag 19.11 uur bij het tankstation aan de Lambertus Buddestraat. Via de Van Heekstraat gaat het richting winkelcentrum. De stoet slaat de Olieslagweg in en loopt en rijdt via de , Schietbaanweg terug. De optocht wordt ontbonden bij het clubgebouw van DMBE aan de Herculesstraat. Daar heeft aansluitend de prijsuitreiking plaats.

Generale repetitie

Voor de deelnemende verenigingen geldt de verlichte optocht in Twekkelerveld als een soort generale repetitie. Want de meeste groepen en wagens doen ook in het carnavalsweekend mee in onder andere Losser, Haaksbergen en Boekelo. “Ze krijgen startgeld, dat is een kleine tegemoetkoming in de kosten. En dan is er nog prijzengeld, want de deelnemers worden gejureerd.”

icon_main_info_white_glyph

Carnavalsoptochten Glanerbrug en Boekelo

De grote optocht van de Grenskeerlkes in Glanerbrug wordt op 12 februari om precies 13.11 uur gehouden in het grensdorp.

Carnavalsvereniging De Soaltkloet'ns houdt haar optocht op 19 februari in het zoutdorp. De deelnemers zetten zich om 13.30 uur in beweging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).