Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oude V&D-pand in Enschede moet weer 'Warenhuis' worden

Een warenhuis, maar wel één met een ander aanbod. Het oude pand van Vroom & Dreesmann – niet aan het Van Heekplein, maar aan de Korte Hengelosestraat – moet omgetoverd worden tot een culturele hotspot die uniek is voor de regio. Tenminste, als het aan Concordia, ROC van Twente, Theater Sonnevanck en gemeente Enschede ligt.

In het gebouw met de toepasselijke naam 'Het Warenhuis' komen film, jeugdtheater, muziek -en theatervoorstellingen, beeldende kunst en horeca samen onder één dak. De komende periode wordt de haalbaarheid van het plan onderzocht.

Filmtheater van formaat

Voor Concordia komt de wens voor dit plan voort uit de behoefte aan meer filmzalen. Directeur Roswyde Burgman schetst in 1Twente Vandaag de toekomstplannen die op de huidige locatie aan de Oude Markt niet gerealiseerd kunnen worden. "We willen een diverser en meer verdiepend programma bieden. In de beperkte ruimte die wij nu hebben, lukt dat niet."

Concordia beschikt nu over drie filmzalen, maar daarvan is er één aan de kleine kant en een andere wordt gedeeld met het theater, waardoor er te vaak compromissen gesloten moeten worden. "We hebben in Enschede geen goed filmtheater van formaat, zegt Burgman. "En een stad met het formaat en de ambitie van Enschede verdient dat wel."

20230130 INTENTIEVERKLARING HET WARENHUIS FOTO LARS SMOOK
Gemeente Enschede, Roc van Twente, Theaters Sonnevanck en Concordia en pandeigenaar John Landewé teken een intentieovereenkomst voor de samenwerking
Beeld: Lars Smook

Bonbonnière blijft

Concordia wil, als de plannen doorgaan, alle activiteiten behalve het theater op de nieuwe plek onderbrengen. De Bonbonnière aan de Oude Markt blijft dus behouden. Wel verhuizen expositieruimtes en kantoren mee. Het is trouwens niet de eerste keer dat de culturele instelling haar oog op het pand op de hoek van de Brammelerstraat en de Korte Hengelosestraat heeft laten vallen. In 2021 vertelde afzwaaiend directeur Willem Jaap Zwart al dat er een verhuizing aanstaande was. En daarbij werd de oude V&D al genoemd.

“We willen meer betekenen voor Enschede. Voor de jonge kinderen en families van de stad. In ons huidige pand is dat toch moeilijk”

Ook werd toen al gesproken over een samenwerking met theater Sonnevanck. Nieuw in de nu aangekondigde plannen, is dat de Podiumacademie van ROC van Twente zich aansluit. Het is voor de studenten van die opleiding goed vertoeven onder hetzelfde dak als twee theaters, denkt Burgman. "Dat zijn de aan cultuur gerelateerde beroepen zoals podiumtechniek. Die studenten worden vanaf dag één al meteen ondergedompeld in het werkveld waar ze later terecht gaan komen. Dat is natuurlijk zeer inspirerend."

Afscheid van de Walstraat

Daniël van Klaveren, artistiek directeur van theater Sonnevanck, beaamt dat. Vanuit het theater worden nu al workshops gegeven aan studenten van de Podiumacademie. Als de gewenste plannen doorgaan, kan die samenwerking verder geïntensiveerd worden. "Dan kunnen we ook samen programma's maken voor speciale momenten in het jaar."

Lees verder onder de afbeelding

LSM20230130 002321
Wethouder Jeroen Diepemaat bekijkt met andere belangstellenden een maquette van Het Warenhuis
Beeld: Lars Smook

Voor Sonnevanck zou het plan wel een volledige verhuizing betekenen. Het theater zal dan de huidige locatie aan de Walstraat verlaten. Maar, daar krijgen ze meer ruimte voor terug en op een zichtbaardere plek. "We willen meer betekenen voor Enschede", licht van Klaveren toe. "Voor de jonge kinderen en families van de stad. In ons huidige pand is dat toch moeilijk. We maken er wel voorstellingen, maar daarmee gaan we vooral op tour door de rest van het land omdat onze eigen zaal eigenlijk gewoon te klein is."

Het liefst wil Sonnevanck hele series schoolvoorstellingen spelen in eigen huis, maar daar is een grotere ruimte voor nodig. En omdat uitbreiden aan de Walstraat niet mogelijk is, moet de verhuizing dat mogelijk maken.

Haalbaarheid

Aan enthousiasme dus geen gebrek bij de beoogde toekomstige bewoners van Het Warenhuis. In de komende maanden wordt de haalbaarheid van de plannen onderzocht op zowel constructief als financieel gebied. In april moet er meer duidelijkheid zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.