Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig Grolsch-terrein wordt voltooid: 'eerste energieleverende wooncomplex van Enschede'

3362 lagerhuis ext b1b hoek 03
Appartementencomplex Het Lagerhuis wekt met hybride zonnepanelen op de gevels elektriciteit en warmte op.
Beeld: Gemeente Enschede/Dura Vermeer

Een gebouw dat elektriciteit én warmte opwekt via de eigen gevels. Dat is de bedoeling van Het Lagerhuis, het beoogde appartementencomplex in de Enschedese wijk Roombeek. Met de bouw van het complex is de herontwikkeling van het voormalige terrein van bierbrouwer Grolsch voltooid. De appartementen worden naar verwachting medio 2024 opgeleverd.

Na de vuurwerkramp in 2000 is Roombeek volledig opgebouwd. De herontwikkeling van het Grolsch-terrein is daar, na de verhuizing van de bierbrouwer naar Usselo in 2004, onderdeel van. Op het oude complex zijn kantoren, appartementen en een winkelcentrum gebouwd. Jarenlang was er echter nog één bouwkavel over tussen achtergevel van supermarkt Lidl en de stadshaard aan de Deurningerstraat.

Energieopwekkende gevels

Nu is de kogel door de kerk. In totaal omvat Het Lagerhuis 41 koopappartementen en op de begane grond commerciële ruimte. Over de bouw van het complex werd al in 2018 al overeenstemming bereikt tussen de gemeente en ontwikkelaar Dura Vermeer, maar het duurde dus nog jaren voordat het tot een verkoop- en realisatieovereenkomst kwam. Begin 2023 wordt er begonnen met de bouw.

Het Lagerhuis is het eerste energieleverende appartementencomplex in Enschede. De gevels van het gebouw gaan energie opwekken en worden vol met hybride zonnepanelen geplaatst. Dit systeem wekt zowel elektriciteit als warmte op. Wethouder Jeroen Diepemaat zegt blij te zijn met de voltooiing van het Grolsch-terrein. "Het is duidelijk te zien dat Enschede volop inzet op het aantrekken en behouden van talent voor de stad. Passende woningen in de nabijheid van het centrum dragen daar aan bij. Bovendien stimuleert het de doorstroming op de woningmarkt."

3362 lagerhuis ext vv1 03
Het nieuwe appartementencomplex verrijst tussen de achtergevel van supermarkt Lidl en de stadshaard.
Beeld: Gemeente Enschede/Dura Vermeer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.