Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Drukte bij Aziatische markt op Vliegveld Twenthe: ‘Ik weet niet hoe het heet, maar ’t is wel lekker!’

Een rij van zeker vijftig meter staat dit weekend voor Hangar 11 op Vliegveld Twenthe. Wie binnenstapt in die oude opslagloods betreedt een klein stukje Azië. Samurai-zwaarden, oosterse massages, kleding, een paragnostisch consult, sieraden en optredens: er is van alles te halen en te zien op de Pasar Malam Asia. Maar de meeste bezoekers die we spreken komen voor iets anders: eten. “Ik weet niet hoe het heet, maar ’t is wel lekker!”

“Het lijkt Schiphol wel”, lacht Alley Usmany-Unitli, doelend op de rij voor de deur. Als presentatrice kondigt ze deze drie dagen de verschillende optredens aan. Zoals de Hawaiiaanse dansers die zojuist getooid in hoela-jurkjes soepele heupbewegingen lieten zien op het podium.

Ze is verrast door de drukte. “Wellicht komt het doordat we twee jaar weg waren door corona.” Op vrijdag kwamen er al bijna drieduizend bezoekers, zaterdag en zondag verwacht de organisatie er nog meer.

Thuiskomen

Het verschil met de Amsterdamse luchthaven is dat de mensen hier niet hoeven te vliegen om in Azië terecht te komen. In de hal staan meer dan tachtig kraampjes en eettentjes, gehuld in versieringen en lichtjes. Wie niet naar de betonnen vloer onder zich of het Hangar-dak boven zich kijkt, waant zich op een echte oosterse markt.

“Mijn roots brengen mij hier.”

De honderden stoeltjes die naar het podium met dansers gericht zijn, zijn bijna allemaal bezet. Ook eromheen staan mensen te kijken. “Dit voelt als thuiskomen”, zegt een vrouw die altijd met haar ouders kwam toen ze nog leefden. “Zij kwamen uit Indonesië. Mijn roots brengen mij hier. Ik ontmoet hier ook anderen met hetzelfde verhaal.”

icon_main_info_white_glyph

Pasar Malam

Pasar Malams ontstonden begin 19e eeuw in Indonesië. Pasar is het Indonesische woord voor markt en Malam betekent avond. Pasar Malam Asia werd 45 jaar geleden in Nederland gestart. De oprichter – afkomstig uit Indonesië - wilde ermee een stuk van zijn eigen cultuur naar zijn nieuwe leefomgeving brengen. Op de markt moest echter ook plek zijn voor andere Aziatische invloeden, vandaar de toevoeging Asia in de naam. Het is altijd bedoeld geweest als een feestelijke ontmoeting tussen verschillende culturen.

Ook mensen met roots in het oosten van Nederland bezoeken de markt. “We zijn er net en zijn meteen maar even gaan eten. Ik weet niet hoe het heet, maar het is wel lekker!” zegt een man die met kennissen uit Almelo en Hengelo is meegekomen. Een ander stel uit Goor is er voor het eerst, op uitnodiging van vrienden die vaker komen. De mannen hebben het Indonesische bier gevonden. “Heerlijk Bintangetje, donderslekker.”

Pasar Malam Asia Enschede 2022 foto Niels Veurink
Eten in oosterse sferen op de Pasar Malam Asia in Enschede
Beeld: Niels Veurink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.