Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Palliatieve zorgverleners: "Het is nooit te vroeg om na te denken over je levenseinde"

Mensen die palliatieve zorg ontvangen zijn niet per se terminaal. Dat is een wijdverbreid misverstand. "Palliatieve zorg is voor iedereen die niet meer van zijn diagnose kan genezen", aldus Raymond Leverink, netwerkcoördinator van de Twentse Netwerken Palliatieve Zorg. Op zaterdag 8 oktober is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg.

In gesprek met voorbijgangers

Hier kunnen bezoekers van de ziekenhuizen in Enschede en Almelo op vrijdag 7 oktober al iets van merken. In ZGT Almelo en MST Enschede gaan leden van de Twentse Netwerken Palliatieve Zorg het gesprek aan over nut en noodzaak van palliatieve zorg met bezoekers en zorgprofessionals van beide ziekenhuizen. Dit onder het motto: 'jouw wens, praat erover'. Datzelfde gesprek wordt op zaterdag 8 oktober gevoerd met voorbijgangers van de binnensteden van Hengelo, Oldenzaal, Borne, Enschede en Almelo.

Palliatieve zorg

Veel mensen denken dat palliatieve zorg alleen iets is voor mensen die in de laatste weken van hun leven zitten. Raymond Leverink zet dit beeld graag recht: "Als iemand bijvoorbeeld de diagnose dementie krijgt, heeft hij of zij vaak nog jaren te leven. Maar ook dan is het verstandig om na te denken over de belangrijke dingen in het leven", aldus Leverink.

“Ook als je nog een paar jaar te leven hebt, is het verstandig na te denken over de belangrijke dingen in het leven.”

Wensenboekje

Iets dat hierbij kan helpen, is het Wensenboekje. In dit boekje staat een aantal levensvragen, zowel over wat een patiënt nu wil, als over wat hij of zij wil wat er na het overlijden gebeurt. "Als mensen net een diagnose hebben gehad, zie je vaak dat ze in zichzelf keren. Toch is het belangrijk dat mensen hier snel na de diagnose al over na gaan denken. Wanneer je dit pas enkele weken voor je overlijden doet, ben je niet meer goed in staat om de belangrijke keuzes te maken. Daarom raden wij mensen aan om deze dingen zo snel mogelijk te bespreken."

Meer aandacht voor palliatieve zorg

Netwerken Palliatieve Zorg Twente vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor palliatieve zorg. Naast een speciale dag wereldwijd is er door de Twentse netwerken een speciale week in het leven geroepen, genaamd de 'Week van het Wensenboekje'. Deze week vinden er op drie momenten online bijeenkomsten plaats over dit onderwerp. En zijn er dus de gesprekken in de Twentse ziekenhuizen en binnensteden.

icon_main_info_white_glyph

Internationale Dag van de Palliatieve zorg

De Internationale Dag van de Palliatieve zorg is op 8 oktober. In de week voorafgaand en op de dag zelf wordt er door de Netwerken Palliatieve Zorg Twente aandacht besteed aan de zorg voor mensen die niet meer kunnen genezen. Dinsdag 4 oktober en donderdag 6 oktober vonden er online bijeenkomsten plaats. De laatste, op vrijdag 7 oktober om 12.00 uur, kan nog worden gevolgd via YouTube. Meer informatie over deze bijeenkomsten vind je hier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.