Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose veteranen hebben weinig woorden nodig in hun eigen café

Een honderdtal veteranen werd afgelopen weekend in het Hengelose stadhuis in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijkse Veteranendag Hengelo. Veel van die veteranen komen eens in de maand bijeen in het Veteranencafé Hengelo. Initiatiefnemer Rino Leemans was te gast bij het programma 1Twente Vandaag en vertelde over nut en noodzaak van het café. "Ik heb daar echt behoefte aan. Het is een hecht vriendenclubje geworden."

Veteranencafé

Het Veteranencafé Hengelo is een keer in de maand geopend voor veteranen die bij elkaar willen komen om met elkaar te praten. Iedere eerste dinsdagavond van de maand in Café Road House aan de Willemstraat. Iemand die er elke maand weer bij is, is initiatiefnemer Rino Leemans.

Bosnië en Kosovo

Zo'n acht jaar geleden, in 2014, was Rino Leemans één van de initiatiefnemers van het café. Zelf is hij ook veteraan: "Ik ben drie keer naar Bosnië geweest en één keer naar Kosovo. Ik was chauffeur voor diplomaten en generaals in oorlogsgebieden. Ik zat in de beveiliging en dan werk je nooit alleen. Als een generaal of diplomaat verplaatst moest worden, deden wij dat met een aantal mensen."

“Je gaat hierdoor wel anders nadenken over de wereld”

'Niet makkelijk'

Leemans vindt het niet altijd makkelijk om over zijn tijd in actieve dienst te praten. Zeker niet als hij namens de doelgroep op de radio zijn verhaal vertelt, omdat hij niet voor andere veteranen kan én wil spreken: "Het kan heel moeilijk zijn voor iemand om te vertellen wat 'wij' hebben gemaakt. Als je krijgsmachtbreed praat, dan heeft iedereen andere ervaringen." Toch vertelt hij dat zijn tijd in de oorlog heel wat met hem heeft gedaan. "Je denkt wel anders na over de wereld, laat ik het zo zeggen."

Lambert Rademaker Veteraan
Lees ook
Lambert Rademaker (100) is de oudste veteraan van Hengelo: "In 1942 werd ik voor het eerst uitgezonden."

Veteranencafé Hengelo

Het Veteranencafé Hengelo bestaat inmiddels al acht jaar. Een misopvatting die Leemans vaak voorbij hoort komen is dat de veteranen hier samenkomen om over hun diensttijd te praten. "Dat denken heel veel mensen, maar dat is juist helemaal niet zo. Veteranen praten daar niet zo openlijk over. We hebben ook niet zoveel woorden nodig om elkaar te begrijpen."

Juist dát ze elkaar zo goed begrijpen, schept een bepaalde band: "We hebben allemaal in bepaalde situaties gezeten, dus als er eentje ook maar een steekwoord noemt, begrijpen we elkaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.