Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vier asielzoekers vlak na opening crisisopvang in Enschede weggestuurd vanwege winkeldiefstal

Diekmanhal Enschede

Vier bewoners van de crisisnoodopvang in de Diekmanhal in Enschede zijn binnen een dag nadat de opvang in gebruik werd genomen al weggestuurd. Dat zei burgemeester Roelof Bleker maandagavond op vragen van VVD-raadslid Malkis Jajan. Het gaat om 'veiligelanders', ofwel asielzoekers uit landen die Nederland als veilig bestempelt en waar over het algemeen geen vervolging is vanwege bijvoorbeeld ras of geloof, of van foltering of onmenselijke behandeling.

De crisisnoodopvang in de Diekmanhal in Enschede ging vorige week woensdag open. Aanvankelijk zou dat op vrijdag zijn, maar op verzoek van het kabinet konden asielzoekers er al eerder terecht. "Ik heb ja op dat verzoek gezegd, zodat 180 mensen niet in de regen hoefden te slapen", zei burgemeester Bleker.

Niet de afspraak

Met het COA zouden afspraken gemaakt zijn dat er geen veiligelanders in de crisisopvang worden ondergebracht. "Maar er zijn toch zes veiligelanders gekomen", zegt Bleker. "Vier daarvan zijn diezelfde dag verwijderd vanwege winkeldiefstal, zij komen ook niet meer terug in de opvang."

Later is nog een vijfde veiligelander uit de Enschedese crisisopvang gehaald, aldus de burgemeester. Hij benadrukt dat de crisisopvang 'rustig en goed' verloopt. "De eerste dag is er vooral ingegrepen. Samen met de politie is er goed gehandeld en bij de betreffende winkelier is goede nazorg geweest."

Wetgeving

Veiligelanders zijn asielzoekers die in principe geen kans maken op een verblijfstatus in Nederland en terug moeten naar hun land van herkomst. Vanwege Europese wetgeving is het echter niet eenvoudig om hen zo maar terug te sturen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.