Hengelo

Asielzoekerscentrum Hengelo opent de deuren: "Hier zijn we heel tevreden"

Asielzoekerscentra: ze zijn hard nodig, maar lang niet altijd door iedereen gewenst. Om te laten zien wat er binnen de muren van een azc precies gebeurt, hield de locatie aan de Havezatenlaan in Hengelo zaterdag een open dag: "Mensen kunnen nu zelf zien hoe het zit."

38154612 9c20 332b b1ce a44748a1cf54
Basheer Galeb vluchtte uit Jemen en woont nu in het azc in Hengelo © RTV Oost

Hapjes

Wie zaterdagmiddag het azc aan de Havezatenlaan in Hengelo binnenloopt, stuit op een tafel vol hapjes en andere gerechten. "For you", zegt een van de asielzoekers die achter de tafel staat. De COA-locatie is feestelijk versierd en iedereen die dat wil, kan een rondje door het gebouw lopen.

"We laten zien hoe de mensen hier worden opgevangen en welke begeleiding wij organiseren voor de mensen", zegt Folkert Bosch, locatiemanager van het COA, tegen RTV Oost. "We zijn heel veel in het nieuws de afgelopen periode. Ik denk dat mensen ook nieuwsgierig zijn hoe het er aan toe gaat in een azc. Je ziet wel beelden op televisie, maar het complete beeld heb je vaak niet. Het is mooi dat mensen nu zelf komen kijken."

Gevlucht uit Jemen

Een van de inwoners van het Hengelose azc is Basheer Galeb. Hij vluchtte vanwege de oorlog uit Jemen. "Het was heel moeilijk voor ons om een normaal leven te leiden in Jemen. Hier zijn we heel tevreden." Galeb vindt het goed dat er een open dag wordt gehouden. "Het is heel belangrijk. Men vraagt zich af waar de mensen uit het azc vandaan komen en wat ze hier doen. Dit is een kans voor de mensen om onze culturen te leren kennen."

Bezoekers mochten ook een van de kamers bekijken waar de asielzoekers slapen. Met vier bedden in een kleine ruimte zijn de voorzieningen zeker niet luxe, concludeert een van de geïnteresseerden. "Er is natuurlijk veel te doen over asielzoekers en ik ben wel benieuwd hoe het hier eraan toe gaat", zegt hij. Een andere vrouw: "Ik wilde ook eens kijken hoe het voor de mensen is om hier te wonen. Het is toch die nieuwsgierigheid."

Met de open dag hoopt het COA ook op meer begrip. "Je ziet heel veel in het nieuws, maar je ziet niet alles. Dan is het toch wel mooi dat mensen echt kunnen zien hoe het zit", zegt locatiemanager Bosch.

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.