Hengelo
Sport
Voetbal
Amateurvoetbal

Alle acht voetbalclubs strijden om eretitel Kampioen van Hengelo

Ooit streden tijdens het Arie's Afraptoernooi zaterdagelftallen van clubs uit de regio om de eer. Omdat steeds meer clubs, ook in Hengelo, de zondag inruilen voor de zaterdag als speeldag kan het toernooi inmiddels gevuld worden met louter Hengelose clubs. Van de acht clubs uit Hengelo speelt er vanaf 2023 nog maar één op de zondag: HVV Hengelo. Donderdag en zaterdag wordt het Arie's Aftraptoernooi gehouden op de velden van Juliana'32.

Voetbaltoernooi kampioenschap hengelo 2022 GROOT ANKE HEMMER
Donderdag en zaterdag wordt Arie's Aftraptoernooi gehouden op de velden van Juliana'32. Op de foto uit 2021 probeert een speler van Achilles'12 (links) een speler van AJC'96 uit Losser de bal afhandig te maken. Het toernooi stond destijds ook open voor zaterdagclubs van buiten Hengelo. © Anke Hemmer/Juliana'32

Droogte

Het complex ligt er tiptop bij. Er wordt gespeeld op drie grasvelden en een kunstgrasveld. "De grasvelden hebben nauwelijks te lijden gehad onder de droogte", weet Oscar van Dalen, hoofdorganisator van het toernooi: "Ze zijn de laatste weken volop gesproeid door de gemeente. Wat dat betreft hebben we niks te klagen."

Duidelijke favoriet

De stad Hengelo telt acht clubs. Die zijn op 6 augustus middels loting aan elkaar gekoppeld. Is daarbij nog gekeken naar de niveaus waarop de eerste elftallen het komende seizoen acteren? Van Dalen: "Nee, dat hebben we niet gedaan. Zodoende is in poule A eersteklasser Achilles'12 de duidelijke favoriet. De andere teams spelen twee, drie of zelfs vier niveaus lager." Andere deelnemers in die poule zijn Wilhelminaschool (3e klasse), Juliana'32 (4e klasse) en HVV Hengelo (5e klasse). "In poule B zijn de kansen beter verdeeld met louter tweede- en derdeklassers", weet Van Dalen. "Het gaat hier om BWO en HVV Tubantia als tweedeklassers en SC Barbaros en ATC'65 als derdeklassers."

Wel is er voor gezorgd dat er in de poule geen wedstrijden worden gespeeld tussen elftallen die elkaar ook in de competitie treffen. In Hengelo zouden dat alleen Wilhelminaschool en ATC'65 kunnen zijn. "Uiteraard kunnen zij elkaar later in het toernooi wel weer tegenkomen."

icon_main_quote_red_glyph

"We baalden wel even dat FC Twente donderdag ook om zeven uur aftrapt tegen Fiorentina, maar die wedstrijd is live te zien onze kantine, dus dat hoeft geen beletsel te zijn naar Arie's Aftraptoernooi te komen."

Oscar van Dalen, organisator

Geen blessures

Op donderdag worden vanaf 19.00 de 25 minuten durende poulewedstrijden gespeeld en op zaterdag zijn vanaf 14.30 uur de kruisfinales, die elk drie kwartier duren. Van Dalen weet dat de clubs, die nog middenin hun voorbereiding op het komende seizoen zitten, allemaal staan te springen om weer 'voor het echie' te spelen. Toch hoopt hij dat spelers zich wel weten in te houden: "Het is best een prestigieuze titel, kampioen van Hengelo, maar de trainers willen natuurlijk wel in september met een complete en blessurevrije selectie aan de competitie beginnen."

In een ver verleden was er overigens ook al een officieus Hengelo's Kampioenschap, maar dat verdween van de kalender mede om bovengenoemde reden: spelers vlogen er soms veel te druistig in.

icon_main_info_white_glyph

Arie's Aftraptoernooi

De in maart 2019 overleden Arie Scheurwater was erelid van Juliana'32 en is de naamgever van het toernooi. Hij was lid van de club vanaf 1984 en een actieve vrijwilliger van Juliana'32.

Gratis entree

Het publiek wordt gevraagd donderdag en zaterdag massaal naar het sportpark in Groot Driene te komen: "Het weer blijft goed, de entree is gratis en het eergevoel is groot, dus hopelijk komen de mensen in groten getale kijken. We baalden wel even dat FC Twente donderdag ook om zeven uur aftrapt tegen Fiorentina, maar die wedstrijd is live te zien onze kantine, dus dat hoeft geen beletsel te zijn naar Arie's Aftraptoernooi te komen."

Meer info: www.svjuliana32.nl/aftraptoernooi


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.