Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO De Twentsche Courant Tubantia en UT ontvangen lijsttrekkers

236380 image 6736767

De politieke top van Nederland komt twee weken voor de verkiezingen naar Enschede. De Twentsche Courant Tubantia en Universiteit Twente ontvangen van 22 februari tot en met 13 maart 2017 dagelijks één lijsttrekker. Publiek kan daarbij aanwezig zijn. Kopstukken van elf partijen in de Tweede Kamer hebben hun komst al toegezegd.

TV Enschede FM sprak met Tubantia journalist Dolf Ruesink. Beluister het hierboven.
Van Torentje naar Torentje is de titel van de serie ontmoetingen en interviews. De titel verwijst naar twee in het water verzonken torentjes, die de verbinding van Den Haag naar Twente symboliseren: de werkkamer van de premier op het Binnenhof en het door Wim T. Schippers ontworpen kunstwerk op de campus van de Universiteit Twente.

Steeds plek voor 180 bezoekers
Alle lijsttrekkers worden dagelijks rond lunchtijd ontvangen in het Amfitheater. Er is telkens plek voor 180 belangstellenden, die bij de krant en universiteit gratis kaarten kunnen reserveren. Via korte filmpjes worden de politici geconfronteerd met belangrijke maatschappelijke thema s die in Twente leven. Daar kunnen ze op reageren.

Elke aflevering duurt ruim een uur en is vergelijkbaar met de opzet van het tv-programma College Tour. Het publiek zit in het kleine theater dicht bij de gasten en kan volop vragen stellen.

11 toezeggingen, 3 vraagtekens
Alle veertien partijen uit de huidige Tweede Kamer zijn uitgenodigd. Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Jesse Klaver (GroenLinks), Marianne Thieme (PvdD), Henk Krol (50PLUS), Kees van der Staaij (SGP), Tunuhan Kuzu (DENK), Jan Roos (VNL) en Jacques Monasch (Nieuwe Wegen) staan ingepland.

Met de VVD (Mark Rutte) en PvdA (Lodewijk Asscher) is overleg gaande. Geert Wilders (PVV) deed nog geen toezegging.

Traditie
Met het evenement zet De Twentsche Courant Tubantia een traditie voort. Bij de Kamerverkiezingen van 2002, 2003, 2006, 2010 en 2012 wist de regionale krant - als enige dagblad in Nederland - alle lijsttrekkers aan zich te binden.

Aanmelden
Begin 2017 worden alle data en tijden van de lijsttrekkersdebatten bekend gemaakt. Vanaf dat moment kunnen belangstellenden zich via De Twentsche Courant Tubantia en Universiteit Twente aanmelden voor een (gratis) bezoek aan één of meerdere bijeenkomsten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.