Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Infrastructuren beter beschermd tegen hackers dankzij UT-onderzoek

237387 computer 1591018 640

Fabrieken en gebouwen in Nederland zijn beter beveiligd tegen hackers dankzij UT-onderzoek. Alles wat beveiligd is door slimme digitale omgevingen is te hacken. Cyberaanvallen zijn de gevolgen.

En die kunnen dramatisch zijn , zegt Marco Caselli van de Universiteit Twente, denk maar aan een storing in een kerncentrale bijvoorbeeld . Caselli promoveerde cum laude op dit onderwerp en laat een nieuwe benadering voor netwerkcontrolesystemen zien op basis van de integratie tussen kennis en een filtertechniek om kwaadaardige activiteiten te onderscheiden van vals alarm.

Zogenaamde black-hat hackers, denk aan Anynomousm kunnen op afstand toegang krijgen tot netwerkcontrolesystemen. Zij kunnen dan infrastructuren overnemen en eventueel mensenlevens in gevaar brengen.

Gerichte cyberaanvallen
Onze infrastructuren moeten dus beschermd worden tegen mogelijke cyberaanvallen en vooral tegen de heel gerichte aanvallen. Veel hedendaagse beveiligingsoplossingen zijn nog steeds niet goed uitgerust om nauwkeurige informatie over te brengen aan de exploitanten en niet in staat gevaarlijke situaties snel en zonder twijfel te identificeren.

Proefschrift
Caselli beschrijft in zijn proefschrift effectieve beveiligingsoplossingen voor netwerkcontrolesystemen. Met Network Intrusion Detection (een filtertechniek om kwaadaardige activiteiten te onderscheiden van vals alarm) kun je de infrastructuur passief controleren en evalueren. Tegelijkertijd doen we kennis op over de bewaakte infrastructuur en over het proces van opsporing. Op die manier leren we hoe je de terugkoppeling over de systemen naar de operators kunt verbeteren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.