Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wijkraad Hasseler Es bindt strijd aan met vergrijzing in de wijk

220809 arjen hoogervorst kunst ziggokasten hasseler es
Twee van de stickers die op de kastjes aangebracht kunnen worden.
Beeld: Arjen Hoogervorst

De wijkraad van de Hasseler Es bindt de strijd aan met de vergrijzing in de wijk. Letterlijk. Grote grijze stroomverdeelkasten werden al langer bestickerd met afbeeldingen van erven die ooit in de marke Hasselo stonden, vanaf nu kunnen ook de veel kleinere Ziggo-kastjes worden bestickerd met landelijke tafereeltjes. Nog een overeenkomst: de schilders zijn allebei afkomstig uit Hengelo.

Ereburger

Jo Niks (1916-2017) is weliswaar nooit inwoner geweest van de buurtschap Hasselo of van de Hasseler Es, maar hij kan gerust als ereburger van de wijk worden gezien. Liefst 28 van z'n schilderijen van Hasseler boerderijen prijken op de grote verdeelkasten in de wijk.

Graffiti

Arjen Hoogervorst, een van de initiatiefnemers destijds, vertelt: "In 2006 kwam Jo Niks in het Kulturhus vertellen over zijn boek met de titel 'De geschiedenis van de marke Hasselo', met daarin tweehonderd tekeningen van zo'n 35 verschillende erven. Dat bracht ons op het idee om die tekeningen terug te brengen naar de wijk door ze op de verdeelkasten te laten afdrukken. Veel van die kasten werden ontsierd door graffiti. Mijn dochter Celine heeft aan al die zwart-witte schilderijen van Jo Niks kleur aan toegevoegd."

Veelzijdig kunstenaar

Zelf is Arjen Hoogervorst verantwoordelijk voor de aanstaande verfraaiing van misschien wel honderden Ziggo-kastjes in de wijk. Hoogervorst staat behalve als zeer actief vrijwilliger en oud-bestuurslid van de wijkraad ook bekend als veelzijdig kunstenaar. "Het leek mij wel aardig om bekladde kastjes van decoratieve afbeeldingen te voorzien. Ik heb tien schilderijtjes uitgekozen die goed tot hun recht komen op de kastjes van 60 bij 40 centimeter. Het gaat om afbeeldingen van onder meer een roodborstje, een pimpelmees, konijnen, een koe, een schaap en een veld vol bloemen." Uiteindelijk heeft de wijkraad het idee omarmd en zorgt voor de financiële en logistieke ondersteuning.

icon_main_info_white_glyph

De appel valt niet ver van de boom

Schilder Arjen Hoogervorst is aan de wijkraad verbonden als mede-redacteur en opmaker van de Hasseler Post. Dochter Celine heeft tijdens haar studie aan de AKI aan de tekeningen van Jo Niks gewerkt. Nu studeert ze aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

'Verjoniksen'

Er zijn tien verschillende stickers en van elk zijn er vier exemplaren beschikbaar. Als alle veertig stickers op zijn, zullen er nieuwe worden gedrukt. Datzelfde geldt min of meer ook voor de grote stroomverdeelkasten. Er zijn er nu 28 bedrukt, maar als Hengeloërs een Buurtbon aanvragen, kunnen ze met dat geld ook de kast in hun eigen straat 'verjoniksen'. Hoogervorst: "Het aantal schilderijen van Jo Niks is het probleem niet, er liggen er nog zo'n 150 op de plank."

icon_main_info_white_glyph

Hoe bestel je een sticker?

Arjen Hoogervorst gaat de kastjes niet zelf beplakken: "Mensen kunnen via een mail aan de wijkraad een verzoek indienen. Ze moeten vooraf wel even de overige buren polsen en ze zijn zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van de sticker en het schoonhouden van het kastje." Meer weten? Ga naar de https://www.wijkraadhasseleres.nl/ en klik op de afbeelding van het roodborstje.

220809 kastje arjen hasseler es
Er zijn nog geen kastjes bestickerd, maar met Photoshop is het effect al zichtbaar te maken.
Beeld: Arjen Hoogervorst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.