Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gildebor start proef met speciaal lokmiddel om jeukrups te bestrijden

Processierupsvogelhuisje henktenharkel
De rupsen raken in de war van het lokmiddel en kunnen dan geen vrouwtjes meer bevruchten
Beeld: Henk ten Harkel

Gemeentelijk groenbedrijf Gildebor is een proef gestart met een speciaal lokmiddel om de eikenprocessierups te bestrijden. De rupsen raken in de war en kunnen dan geen vrouwtjes meer bevruchten. De bestrijding met aaltjes ging volgens de gemeente Hengelo goed, want ook dit jaar waren er minder overlastmeldingen.

Proef

Eén van de straten waar de overlast van de jeukrups ieder jaar groot is, is aan de Hasselerbaan in de Hasseler Es. Volgens Gildebor is de bestrijding met aaltjes daar minder effectief dan op andere plekken in de stad. Aan de Hasselerbaan staat veel wind waardoor de aaltjes sneller uitdrogen. Ook zijn de bomen relatief klein, waardoor er minder effectief gespoten kan worden.

In samenwerking met de provincie Overijssel is Gildebor een proef gestart met speciale lokmiddelen. Er worden kleine bolletjes met lokstof in de bomen geschoten. Door de stof raken de rupsen in de war en kunnen dan geen vrouwtjes meer bevruchten. In theorie zou dit volgend jaar voor minder eitjes moeten zorgen. Volgend jaar wordt de balans opgemaakt en wordt er gekeken of het lokmiddel effectief is.

Aaltjes

In de rest van Hengelo begon de strijd tegen het beestje al in april. Toen reden er iedere avond en nacht trekkers van Gildebor door Hengelo om aaltjes in de bomen te spuiten. De kleine aaltjes eten de rupsen op. Omdat de aaltjes niet goed tegen uv-licht kunnen, werden de bomen na zonsondergang bespoten. De methode wordt nu zo'n twee jaar toegepast en met succes: het aantal meldingen daalde ook dit jaar.

Kleine nesten

Hengelo heeft zo'n 15.000 eiken binnen haar stadsgrenzen. Het overgrote deel van de bomen heeft geen nesten meer. Alleen op enkele plekken zijn er nog kleinere nesten te vinden. “Kleine nesten leveren weinig tot geen overlast op en deze laten we in sommige gevallen dan ook hangen. Op hotspot locaties, bijvoorbeeld rondom scholen, verzorgingshuizen en winkelcentra worden de nesten wel verwijderd”, zegt Maico Oude Lenferink van Gildebor.

Cijfers

In 2021 kwamen er zo'n 500 meldingen binnen bij de gemeente Hengelo. Een jaar eerder in 2020 waren dat ruim 2378 meldingen. Momenteel zijn er 240 meldingen binnengekomen, ongeveer de helft minder dan vorig jaar rond deze tijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.