Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Avondvierdaagse in Enschede in het teken van niet-aangeboren hersenletsel

Vier avonden achter elkaar lopen tientallen mensen 2 tot 5 kilometer in een avondvierdaagse dus, maar niet zomaar een. Het evenement staat volledig in het teken van niet-aangeboren hersenletsel. “We hebben dit gedaan om mensen die slecht te been zijn ook een kans te geven om de afstanden te doen”, aldus initiatiefnemer Frans Haandrikman.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een probleem waarbij mensen functies van hun brein beschadigd hebben. Dit kan bijvoorbeeld moeite opleveren in het wandelen, nadenken, spreken maar ook mentaal. Om meer aandacht te vragen voor dit probleem heeft NAH-Oost in samenwerking met InteraktContour een avondvierdaagse georganiseerd om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Leven met letsel wat je niet ziet

Frans Haandrikman heeft zelf ook niet-aangeboren hersenletsel. Vroeger was hij tophockeyer in de hoofdklasse, maar na vijf beroertes ziet zijn leven er totaal anders uit. Hij heeft moeite met dingen onthouden en allerlei andere mentale problemen “Aan mij kun je niks zien. Dat maakt deze schade zo lastig. Je moet je steeds verantwoorden voor iets wat anderen niet aan mij kunnen zien”.

“Dat maakt deze schade zo lastig. Je moet je steeds verantwoorden voor iets wat anderen niet aan mij kunnen zien”

Frans is niet de enige, want in Nederland zijn er meer dan 600.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Hiervan zijn er 40.000 met een ernstige vorm. Dit kan variëren tussen het niet kunnen onthouden van dingen tot enorme woede-uitbarstingen en vermoeidheid. “Ik kan wel eens na een slecht potje kaarten kwaad worden en naar huis gaan. Nu ik duidelijk heb gemaakt waarom kunnen mensen dat gelukkig wel begrijpen”.

Avondvierdaagse

“Dit is naar mijn weten de eerste avondvierdaagse die volledig in het thema staat van niet-aangeboren hersenletsel”, meldt Haandrikman. Er doen tientallen mensen mee die in een zware, maar ook in een lichte vorm last hebben van hersenletsel. Na de vierde avond krijgen de deelnemers een vaantje en staat ze nog een bonte avond te wachten. Dit om de mensen met elkaar ook in gesprek te brengen. “Veel mensen raken alles kwijt. Dit komt omdat ze veranderen in een totaal ander persoon en vrienden dat als confronterend kunnen zien. Ik ben een paar jaar geleden open geweest over alles en dat heeft mij als persoon veel goed gedaan”, vertelt Frans.

Vierdaagse foto
De groep die de avondvierdaagse loopt
Beeld: Frans Haandrikman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.