Enschede

Massaoptreden moet de trigger zijn om Soli Deo Gloria op de kaart te zetten bij de Enschedese jeugd

Het belooft een vermakelijk schouwspel te worden. Honderden kinderen met vijf uur muziekervaring die samen met het Harmonieorkest Soli Deo Gloria Enschede gaan optreden in de Pathmoshal. Aankomende zaterdag 2 juli wordt het SDG Kidsfestijn gehouden.

Het bijna 130-jarige harmonieorkest ziet in de jeugd de toekomst van zijn bestaan. Daarom is er wekenlang gewerkt om ruim driehonderd basisschoolkinderen klaar te stomen voor het aankomende optreden.

Zaterdag moet het natuurlijk een leuk optreden worden, maar het is niet de bedoeling dat het hier bij blijft. Het opleidingsorkest van Soli Deo Gloria hoopt namelijk door middel van het festijn op een impuls aan jeugdige deelnemers. "We willen de kinderen laten proeven wat voor vereniging dit is."

Festijn

Muziekdocente Nicole Ter Morsche is urenlang in de weer geweest met kinderen van 6 verschillende Enschedese scholen. "De kinderen gaan spelen en zingen en ons grote- en opleidingsorkest gaan hun begeleiden. Het wordt een echt festijn met onder meer een fotobooth, een quiz en muziek met boomwhackers en bodypercussie" vertelt ze. De kinderen die meedoen zitten op de Enschedese basisscholen: De Bron, De Fontein, Drakensteyn, De Uitvinding, Het Zeggelt en de Roombeekschool.

Aanwas

SDG Enschede wil nieuwe jonge leden werven voor hun opleidingsorkest door middel van het festijn. Volgens Leon Plaggenmarsch, de voorzitter van het harmonieorkest, is het lastiger geworden om de jeugd enthousiast te maken voor muziek. "De jeugd heeft tegenwoordig veel meer andere dingen die hen bezig houden. Muziek staat tegenwoordig ongeveer op de laatste plaats en dat is heel jammer," zegt hij.

Opleidingsorkest SDG
Het opleidingsorkest bestaat uit twaalf jeugdleden van 6 tot 12 jaar oud © Soli Deo Gloria Enschede

Opleidingsorkest

Soli Deo Gloria bestaat op dit moment uit het grote orkest en het opleidingsorkest. Nicole Ter Morsche is naast muziekdocente ook dirigent van dit orkest. "We hebben veel jonge kinderen in dit concert maar we hebben ook volwassenen die pas net begonnen zijn met muziek maken. Dit is waarom we geen jeugdorkest zijn. Bij ons geven we je al heel snel de kans om op te treden. We willen nieuwelingen laten ervaren hoe het is om mee te doen bij optredens en festivals"

Doorstroming

De leden van het opleidingsorkest spelen ook regelmatig mee met het opleidingsorkest. "Ons jongste lid is zes jaar en ons oudste lid is ergens in de 80," zegt Leon Plaggenmarsch. "Het geeft me altijd energie om samen met de jeugd te spelen.

Volgens Ten Morsche gebeurt het niet vaak dat een nieuwelingen al na drie maanden echt optreden zoals dat Soli Deo Gloria wel gebeurt. "Meestal duurt het ongeveer anderhalf jaar voordat ze echt op eenzelfde betrokken worden. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je naast iemand zit die beter is, dat je je aan diegene kunt optrekken. We hopen na 2 juli een flink aantal nieuwe leden te verwelkomen."

Grote Orkest SDG
De leden van het opleidingsorkest spelen geregeld mee met het grote orkest © Soli Deo Gloria Enschede
icon_main_info_white_glyph

Kaartverkoop

Kaartjes voor het festijn kunnen aan de deur gekocht worden of online door een berichtje te sturen op de social media van SDG Enschede. De toegangsprijs is 3 euro per persoon. Er zijn al meer dan 450 kaarten verkocht. Het optreden wordt gegeven in de Pathmoshal en duurt van 15.00 tot 17.00.

Nieuw project

Nu het huidige project met de basisschoolkinderen bijna ten einde is gekomen, kijkt Plaggenmarsch alvast met een schuin oog naar een nieuwe uitdaging. "Volgend jaar gaan we bekijken of we een nieuw project starten waarbij de oudere jeugd de aandacht krijgt," aldus de voorzitter.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.