Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wijkhuyzen: ontmoeting en ontspanning houdt Hengeloër weg van dure zorg

Nijverheid klokstee
Een van de drie Wijkhuyzen is gevestigd in De Klokstee
Beeld: 1Twente

Hengelo krijgt drie zogeheten 'Wijkhuyzen'. Dat zijn laagdrempelige ontmoetingsplekken in de stadsdelen noord, midden en zuid, waar ouderen en mensen met een licht verstandelijke beperking elkaar op werkdagen kunnen ontmoeten voor een praatje, een activiteit of een gezamenlijke maaltijd.

3 fte voor heel Hengelo

Lizzy Meijerink van Wijkracht coördineert de Wijkhuyzen: "Wijkracht heeft van de gemeente budget gekregen om in Kulturhus Hasselo (noord), De Klokstee (zuid) en buurthuis Weidedorp (midden) zo'n zeven uur per dag, vijf dagen in de week iemand aan te stellen om activiteiten te organiseren of bestaande activiteiten te coördineren. Het gaat om 3 fte voor heel Hengelo. Deze mensen worden bijgestaan door tal van vrijwilligers."

Dure zorg

De gedachte erachter is even nobel als doelmatig, vertelt Meijerink: "Om kosten te drukken, wil de gemeente zo min mogelijk indicaties afgeven. Hoe later mensen aan de bel trekken, hoe duurder de zorg. En mensen zijn er natuurlijk zelf ook bij gebaat dat ze niet in de medisch molen terechtkomen." Mochten mensen bepaalde zorg nodig hebben, dan weten ze die bij Wijkracht te vinden: "Wij kennen de voorzieningen in Hengelo, zodat we mensen altijd kunnen doorverwijzen naar de juiste plek."

“Hoe later mensen aan de bel trekken, hoe duurder de zorg.”

Kaarten en zitdansen

De afgelopen maanden zijn in Kulturhus Hasselo en De Klokstee deze Wijkhuyzen al informeel van start gegaan, maandag 4 juli volgt de derde en voorlopig laatste in Weidedorp. "Op al die plekken ontwikkelen we samen met andere partijen nieuwe initiatieven, maar we nemen ook bestaande initiatieven over. Een kaartclub, een zitdansgroep, dat soort dingen. Soms zijn ze al een stille dood gestorven, maar is de animo er nog wel. Die behoefte wordt overal gepeild om zo samen tot iets moois te komen", vertelt Meijerink.

Uitbreiding

Blijft het bij deze drie? "Dat hopen we niet. Ook in bijvoorbeeld Slangenbeek en Groot Driene is er behoefte aan zo'n inloopplek. Dat is trouwens mede een gevolg van corona. Dat mensen weer opnieuw een sociaal netwerk moeten opbouwen, nadat clubjes zijn gestopt of lang hebben stilgelegen. Het laagdrempelige zit 'm erin dat het gratis is en dat er geen verwijzing nodig is. Iedereen kan dus komen binnenlopen."

Voor het begeleiden van de bezoekers bij activiteiten worden niet alleen vrijwilligers, maar ook stagiairs van ROC van Twente ingeschakeld: "Op die manier breng je jong en oud op een natuurlijke wijze met elkaar in contact. Het lijken kleine dingen, maar hierdoor houd je mensen enthousiast en betrokken."

icon_main_info_white_glyph

Mantelzorgcafé

Op woensdag 6 juli houdt Wijkracht in buurthuis Hengelose Es het maandelijkse MantelzorgCafé, de laatste voor de zomer. Die ochtend wordt er ook informatie gegeven over de Wijkhuyzen. Aanvang: 10.30 uur. Buurthuis Hengelose Es is gevestigd aan de Uitslagweg 47.

Marie-José Luttikholt

De eerste drie Wijkhuyzen van Hengelo zijn vanaf maandag een feit, maar de officiële opening door welzijnswethouder Marie-José Luttikholt laat nog even op zich wachten. Waarschijnlijk zal er eind september op een van deze locaties een officiële opening plaatsvinden, met daarbij een videoverbinding met de andere twee locaties. "Maar dat zijn we nog aan het uitwerken", besluit Meijerink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.