Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Hier kan je op 4 mei herdenken in Enschede

265571 743891 Thumb Large

'Geef vrijheid door - de kracht van het persoonlijke verhaal'. Dat is dit jaar het thema van 4 en 5 mei. Ook in Enschede wordt uitgebreid stilgestaan. Hieronder een overzicht.

Herdenkingsconcert
Roel Smit bespeelt donderdag vanaf 17.00 uur de beiaard van de Grote Kerk op de Oude Markt. Om 18.00 uur begint in de kerk het Herdenkingsconcert met het Requiem van G. Fauré, teksten van Etty Hillesum en Jiddische liederen.

Stille tocht
Deelnemers aan de stille tocht verzamelen om 19.00 uur voor het stadhuis aan de Langestraat. De stoet loopt via de Oude Markt, Marktstraat, Brammelerstraat en M.H. Tromplaan naar het Volkspark.

Dodenherdenking
De herdenking in het Volkspark begint om 19.30 uur. Junior-stadsdichter Alondra Overmeer en Rick Oosterhoff, voorzitter van de studentenvereniging Taste, dragen gedichten voor. Burgemeester Onno van Veldhuizen houdt een toespraak. De blazers van het Valerius Ensemble zorgen voor de muzikale omlijsting. Om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Trompettist Bennie ter Heide blaast The Last Post.

Theater
Om 21.00 uur begint in de synagoge aan de Prinsestraat de voorstelling Alle woorden zitten nog in mijn hoofd van Theatermakelarij Enschede. De voorstelling is gebaseerd op gesprekken die jongeren met ouderen voerden over de Tweede Wereldoorlog.

Lonneker
In Lonneker vertrekt de stille tocht om 19.45 uur vanaf het Dorpsplein naar de rooms-katholieke begraafplaats. Bij het oorlogsmonument legt de Vereniging Koninginnedag Dorp Lonneker een krans. Kinderen leggen bloemen. Om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Een trompettist van de muziekvereniging Excelsior speelt The Last Post. Dan wordt een krans gelegd bij het graf van de Britse piloot Edward Donne.

Glanerbrug
In Glanerbrug begint de stille tocht om 19.15 uur bij de begraafplaats Doodenzorg. De officiële dodenherdenking begint om 19.40 uur op het Heldersplein. Vrijdag viert Glanerbrug om 19.00 uur samen met de Duitse buren bevrijdingsdag in de hervormde kerk aan de Gronausestraat 1200. De sprekers zijn Jürgen CoÃe (Euregio), Patrick Welman (gemeente Enschede) en Sonja Jürgens (burgemeester van Gronau). Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug, mannenkoor De Brugger Zangers en het koor AGAtissimO uit het Duitse Epe treden op. Om 21.00 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Archiefbeeld: Emiel Muijderman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.