Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese nominatie voor beste muziekdocent: ‘Je moet je passie gewoon over kunnen brengen’

“Niet de beste muziekdocent, maar misschien wel de leukste", grapt Johnny Bernhard van het Kottenpark College uit Enschede, als hij vertelt over zijn nominatie voor muziekdocent van het jaar. Hij is inmiddels doorgedrongen tot de laatste acht finalisten en gaat vrijdag naar Amsterdam voor de uitslag.

Passie

“Ik kreeg altijd wel hele leuke reacties uit de les, wanneer hebben we weer muziekles en samen muziek maken vinden we leuk.” Aan het woord is een muziekdocent waar de liefde voor muziek maken vanaf druipt. “Je moet je passie gewoon over kunnen brengen, het plezier van muziek maken en de lessen leuk en interessant brengen.”

Country gitarist

Het is gissen naar wie hem heeft voorgesteld voor de nominatie, dat kunnen de leerlingen zijn of ook collega docenten. Bernhard was beroepsmuzikant en speelde met bijvoorbeeld Ilse DeLange en Waylon. Twee keer was hij zelfs de beste country gitarist van Nederland. Maar nu al 22 jaar is hij muziekdocent.

“Dan trek je ze over de streep en dan zie je ze genieten”

Voldoening

Het Kottenpark College is een cultuurprofielschool, dat wil zeggen dat er extra aandacht is voor culturele uitingen zoals beeldende kunst, theater en muziek. Daarnaast werkt Bernhard ook aan het Panta Rhei College voor speciaal voortgezet onderwijs. "Muziek is ontspanning, een verrijking voor jezelf en voor je ontwikkeling. Je leert samen te werken, iets te organiseren en uit te voeren. Er zijn ook leerlingen die zijn heel goed, maar die durven niet op te treden, hebben faalangst, en dan trek je ze over de streep en dan zie je ze genieten. Dat geeft zoveel voldoening.”

“Voor het eerst zat ik oog in oog met mijn grote held Jan Akkerman”

Grote held

In 2013 kreeg Bernhard een hersenvliesontsteking. Hij lag toen een maand in het ziekenhuis. Dat heeft zijn leven ingrijpend veranderd. Hij maakte door die ziekte zijn droom waar en produceerde een gitaaralbum, een cd met louter gitaarmuziek die in 2017 uitkwam. Voor het eerst zat hij oog in oog met zijn grote held Jan Akkerman die zelfs op twee tracks meespeelde.

Mooie dag

Aankomende vrijdag gaat Bernhard als een van de acht finalisten naar Amsterdam waar de beste muziekdocent van het jaar bekend wordt gemaakt. Dat gebeurt op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert waar in 2019 de winnaar vandaan kwam. “Mijn gezinnetje gaat mee en we maken er een mooie dag van", besluit Bernhard.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.