Enschede

Bentelobrink in Enschede voert actie tegen Ons Huis om renovatie: 'Weten niet waar we aan toe zijn'

Tientallen bewoners van de Bentelobrink in Enschede hebben woensdagavond actie gevoerd tegen hun woningcorporatie, Ons Huis. Ze vinden dat de grondige renovatie van hun woningen helemaal verkeerd loopt. Niet alleen leven zij tussen de rommel en overlast van de werkzaamheden, ook blijken de beloofde nieuwe keukens tot onbepaalde tijd niet leverbaar.

Ons Huis voert een grondige renovatie uit aan haar hobbykamerwoningen in de Wesselerbrink. Onder meer de badkamer, het toilet en de keuken worden volledig vernieuwd. De 140 woningen aan de Ypelobrink en Bentelobrink zijn de laatste in de rij. Maar vooral vanuit de laatstgenoemde straat zijn er veel klachten van bewoners. Ze zitten elf werkdagen zonder was- en kookvoorziening in het lawaai.

Gezamenlijke wasruimte

(Af)wassen en douchen doen de bewoners in een verplaatsbare unit die met meerdere andere huishoudens wordt gedeeld. De meeste bewoners wonen op enkele vierkante meters, omdat hun woning vol staat met meubels en woonaccessoires die vanwege de renovatie moesten worden verplaatst. Bij meerdere woningen is er zo weinig ruimte dat er zelfs meubels in de tuin staan.

20220622 Ypelobrink keuken renovatie Ons Huis Wilco Louwes
Sommige bewoners, zoals hier aan de Ypelobrink, moeten het voorlopig stellen zonder keuken. © Wilco Louwes

Nu blijkt dat de nieuwe keukens die waren beloofd, niet leverbaar zijn. "Vanwege een cyberaanval bij de leverancier is ons nu verteld", aldus bewoonsters Joyce en Inge. Wanneer de nieuwe keuken er wel is, is niet duidelijk. Er gaan geruchten dat het september wordt. "De communicatie is slecht. We weten niet waar we aan toe zijn", verzuchten de dames. Bij een aantal bewoners is de oude keuken (deels) teruggeplaatst. Anderen, waarvan de oude keuken al naar de sloop is gebracht, hebben geen plek voor hun keukenspullen.

'Verkeerd beeld geschetst'

Joyce en Inge hebben namens de buurtbewoners, waarvan een deel de Nederlandse taal onvoldoende machtig is, een brief gestuurd naar de woningcorporatie om hun zorgen kenbaar te maken. Ze vinden dat hen vooraf een verkeerd beeld is geschetst van de impact van de renovatie en dat zij een vervangende woonruimte, opslagruimte en/of huurcompensatie zouden moeten krijgen. Toen er geen reactie kwam, kwam het idee van de actie. "Onze huizen zijn op dit moment niet bewoonbaar."

Gesprek met buurt

Woningcorporatie Ons Huis kon woensdag nog niet reageren op de brief van de buurtbewoners. De corporatie wil eerst de bewoners zelf informeren. In de loop van woensdag hebben de eerste bewoners van de Bentelobrink een brief met wat informatie ontvangen. Maar dat is te weinig, vindt de buurt. Ze hebben een gezamenlijk gesprek met woningcorporatie aangevraagd.

20220622 Bentelobrink actie Ons Huis renovatie Enschede
© Wilco Louwes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.