Hengeloos Peil

Wonen en werken in winkels Hengelo: 'Al onze huurders komen graag naar aantrekkelijk centrum'

De Hengelose binnenstad wordt steeds meer een plek waar ook gewoond wordt. Leegstaande winkelpanden worden omgetoverd tot woningen met ruimte voor een atelier of winkel. Wooncorporatie Welbions kocht twee jaar geleden drie panden aan de Nieuwstraat, die inmiddels verhuurd worden aan creatieve ondernemers. Huurders Ine Spijker en Lara Vos waren te gast bij Hengeloos Peil, samen met Rik Gockel, de 'aanjager' van dit concept namens Welbions.

'Fijne ruimte'

Kunstenaars Ine Spijker en Lara Vos wonen en werken beiden nu zo'n anderhalf jaar in de voormalige winkelpanden. Ze knijpen naar eigen zeggen 'de handjes dicht' dat ze dit plekje hebben weten te bemachtigen. Ine Spijker: “Toen ik hoorde over het project, heb ik het gelijk met beide handen aangepakt." Achteraf heeft ze allerminst spijt: "Het is een fijne ruimte om te vertoeven.”

Situatie

Lara Vos woonde voorheen antikraak in de Bataafse Kamp: “Ik moest daar weg, omdat er appartementen in dat gebouw gerealiseerd gingen worden. Op een gegeven moment kwam dit op mijn pad. Dit is een topplek durf ik wel te zeggen. Hier heb ik heel veel aanspraak met zowel winkeliers als buurtbewoners. Daarbij hebben we ook nog eens geluk met de komst van de warenmarkt naar het Stationsplein en onze straat. Dat trekt veel klanten.”

Leegstand

Volgens Rik Gockel van Welbions is dit een goede oplossing voor leegstaande winkels: “De binnenstad had veel leegstand, met name in de aanloopstraten richting de Markt. Dit concept is niet alleen goed voor het centrum zelf, maar ook voor onze duizenden huurders in Hengelo en Borne. Die komen ook graag naar een aantrekkelijk centrum. ”

‘Loont zich enorm’

De winkels van Lara en Ine zijn niet elke dag open: “Het loont zich zo enorm dat we niet eens altijd open hoeven te zijn.” Voor zowel het woon- als het werkgedeelte betalen zij slechts 750 euro per maand: “We hebben een contract voor het wonen en daarbij de voorwaarde dat we aan de voorkant bedrijvigheid moeten hebben, waarmee de uitstraling van het pand een boost krijgt.”

icon_main_quote_red_glyph

"Het loont zich zo enorm, dat we niet eens altijd open hoeven te zijn."

Lara Vos over de beperkte openingstijden

Enthousiasme

De kunstenaars krijgen veel positieve reacties: “Regelmatig komen er winkeliers binnen, die benoemen hoe fijn het is dat er eindelijk weer meer levendigheid in de binnenstad is en dat er steeds meer winkeltjes bij komen”, aldus Spijker.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.