Hengelo
Politiek

Weer zonder afspraak naar stadhuis Hengelo na vragen SP, PVV en PvdA

Na vragen van de SP, de PVV en de PvdA over de toegankelijkheid van het stadhuis heeft het college van B en W besloten om in elk geval tot de zomervakantie drie ochtenden per week open te gaan om zonder afspraak binnen te lopen voor een reisdocument. In de tussentijd wordt gekeken of ook daarna de toegankelijkheid verbeterd kan worden.

Paspoort berend van rossum via unsplash
Voor bijvoorbeeld een identiteitsbewijs of een paspoort is het nodig om langs te komen op het stadhuis; dit kan niet online. © Berend van Rossum

Goede cijfers

In 2019 was bijna alle publieksdienstverlening van de gemeente Hengelo al op afspraak; met uitzondering van het afhalen van identiteitsdocumenten en rijbewijzen. Uit onderzoek destijds bleek dat het werken op afspraak onder de Hengeloërs een 8,7 scoorde. Toch is de gemeentelijke dienstverlening de laatste weken onderwerp van gesprek. Aanleiding voor het nieuwe college om hier eens naar te kijken.

icon_main_quote_red_glyph

"Het is onaanvaardbaar dat de wachttijd voor het maken van een afspraak oploopt naar meer dan twee weken."

College van B en W

Digitaal

Willen inwoners van Hengelo iets met de gemeente regelen, dan is er tegenwoordig digitaal al heel veel mogelijk. Maar voor bijvoorbeeld een identiteitsbewijs of een paspoort is het nodig om fysiek langs te komen. Om 'fysiek' iets te regelen maken inwoners een afspraak en worden ze persoonlijk geholpen op een moment dat hen past. Met die afspraak weten ze zeker dat ze worden geholpen en dat ze niet lang hoeven te wachten, is de gedachte erachter.

Oplopende wachttijden

De medewerkers van de publieksbalies zien de laatste weken echter dat de wachttijd voor het maken van een afspraak oploopt naar meer dan twee weken. "Onaanvaardbaar", vindt het college. Daarom zijn er tot en met vrijdag 15 juli drie vrije inloopochtenden (maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 11.30 uur) beschikbaar voor het aanvragen van reisdocumenten. De gemeente laat weten dat het 'op deze momenten wel druk kan zijn zijn'.

Gemeente komt naar (sommige) inwoners toe

Soms zijn inwoners niet in staat om naar het stadhuis te komen. Zij kunnen op de vrijdagmiddag thuis geholpen worden. Ter plekke wordt dan de aanvraag van bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart gedaan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.