Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Column Bert Hassink 19 mei 2017

1495187505

Geluk Kent u dat, dames en heren, geluk. Natuurlijk, geluk is iets onontbeerlijks in ons leven. Geluk en gelukkig zijn, dat zijn kernwaarden in ons bestaan. En natuurlijk kennen we ook de andere zijde, het verdriet.

Ik kwam op het woordje geluk door een persbericht gisteren van de Atlas voor gemeenten. Dat is een organisatie die onderzoek doet naar wijken, gemeenten en regio’s in Nederland. En gisteren is de nieuwe atlas voor gemeenten verschenen met als thema: geluk.

Om maar meteen de spanning weg te nemen: in Ede is men het gelukkigst en van de 50 grootste steden is men het minst gelukkig in Rotterdam. Ik neem aan dat het onderzoek afgerond is voordat Feyenoord kampioen is geworden en het geluksgevoel van de Rotterdammer over dit feit niet mee is genomen in de weging.

Onze mooie stad Enschede staat op 36ste plaats met een score van 85%. Dus 85% van de Enschedeërs voelt zich gelukkig. In de weging zijn vele factoren meegenomen. De woonaantrekkelijkheid, grafische ligging, opleiding, herkomst, religie, gezondheid en nog meer. Maar ook zaken als zoals de bereikbaarheid van banen, files, podiumkunsten en de culinaire kwaliteit in onze stad. En uiteraard is veiligheid een item dat meegewogen wordt.

Met plaats 36 voor ons mooie Enschede zitten we wel goed. Het is een heel groot middenveld van steden die allemaal zo rond hetzelfde percentage zitten. Als ik kijk naar de criteria waarop de uitkomst is gebaseerd, is het wel vreemd dat onze buursteden Almelo (plaats 17) en Hengelo (plaats 27) hoger staan dan Enschede. Ook al scheelt het één procent met Hengelo en twee met Almelo. Alleen al vanwege de weging op de onderdelen podiumkunsten en culinair steken we met kop en schouders boven hen uit, of niet dan?

Geluk is relatief. Dit onderzoek is dat natuurlijk ook. Een meting en een momentopname. Enschede kent ruim 158.000 inwoners. Als 15% niet gelukkig is, zijn dat altijd nog bijna 24.000 stadsgenoten. En dat vind ik best wel veel, u niet?

Het niet gelukkig zijn kan vele oorzaken hebben, teveel om hier te kunnen benoemen. Maar we kennen wel een aantal oorzaken en wellicht voor enkelen een combinatie van deze oorzaken. Gebrekkige gezondheid, financiële problemen, persoonlijke problemen of werkloosheid. Het zijn zomaar van die punten die de balans tussen geluk en geen geluk kunnen doen omslaan.

Het zal een gemeenschappelijke inspanning vragen van politiek, maatschappelijke organisaties, verenigingen en inwoners van onze mooie stad om die 15% ‘binnen boord te houden’.

De stad met het meeste geluk en onze mooie stad hebben dezelfde begin en eindletter, de ‘e’. Maar ik zou voor geen goud willen ruilen en de op de ‘d’ na andere letters moeten inleveren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.